Кламер БГ - Новини: Британският министър на бизнеса: Брекзит без сделка ще е катастрофа

Британският министър на бизнеса: Брекзит без сделка ще е катастрофа

Европа

|
Четв, 10 Ян 2019г. 12:03ч.
Британският министър на бизнеса: Брекзит без сделка ще е катастрофа

Британският министър на бизнеса предупреди в четвъртък, че излизането от ЕС без сделка ще бъде "катастрофално" за страната и призова да не се допуска реализирането на такъв сценарий.

Излизането без сделка ще доведе до "катастрофална ситуация, в която ние ще имаме най-смешните условия за търгуване с нашия най-близък партньор", коментира Грег Кларк пред радио Би Би Си.

При такъв сценарий Великобритания ще бъде принудена да търгува с ЕС чрез условията на Световната търговска организация, което може да означава, много по-високи мита за внос на някои продукти.

Към този момент изглежда, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 29 март дори и ако парламента не одобри сделката, която правителството договори с ЕС.

Депутатите трябва да гласуват договора във вторник, но засега няма перспективи те да одобрят договореното от премиерката Тереза Мей споразумение с Европейския съюз.

"Моята гледна точка е, че трябва да работим заедно и да избегнем излизането без сделка, защото не мисля, че има мнозинство в парламента, което да го толерира", каза той.

Кларк призова депутатите "да оставят различията си настрани".

"Ние трябва да се държим така както нашата международна репутация предполага, а именно да сме прагматични и надеждни", каза той.

Резерви срещу споразумението на Мей обаче има дори в собствената ѝ Консервативна партия.

Голяма част от торите се опасяват, че "предпазният механизъм" за недопускане на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия може да остави Великобритания в обсега на правилата на ЕС за неопределено дълго време.

Тази седмица британските депутати отново дебатират за Брекзит, а във вторник с поредица от вотове ще се произнесат дали приемат сделката на Мей.

mediapool.bg