Кламер БГ - Новини: Орбан пожела антиимигрантските партии да управляват ЕС след евроизборите

Орбан пожела антиимигрантските партии да управляват ЕС след евроизборите

Европа

|
Четв, 10 Ян 2019г. 18:32ч.
Орбан пожела антиимигрантските партии да управляват ЕС след евроизборите

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че би искал антиимигрантските партии да спечелят мнозинство на изборите за Европейски парламент напролет, което според него може да доведе до подобни промени и в изпълнителните органи на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Целта на Унгария е най-напред да се осигури антиимигрантско мнозинство в Европарламента, след това в Европейската комисия, а после, когато изборите в отделните страни променят политическия пейзаж на континента - и в Европейския съвет, където националните лидери вземат най-важните за ЕС решения, заяви Орбан на пресконференция в четвъртък.

Антиимигрантските сили може да укрепнат вследствие на италианско-полската инициатива за създаване на десен алианс за предстоящите избори за Европейски парламент, каза унгарският премиер.

При вчерашното си посещение във Варшава италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че Италия и Полша трябва да обединят сили в един евроскептичен алианс, за да участват в европейските избори.

Полско-италианският съюз може да се окаже едно от най-чудесните събития в началото на годината, каза Орбан, обявявайки Салвини за герой, понеже е спрял миграцията по бреговете на Италия. "Възлагам големи надежди на това", допълни премиерът.

Той обяви, че разглежда френския президент Еманюел Макрон като лидер на европейските "проимигрантски сили" и затова трябва да се бори с него.

"Не може да се отрече, че Макрон е важна фигура, още повече, лидер на "проимигрантските сили", коментира унгарският премиер.

"Нищо лично, това е въпрос за бъдещето на нашите страни. Ако това, което той иска по отношение на миграцията, се материализира в Европа, това би било лошо за Унгария, затова аз трябва да се боря с него", продължи Орбан.

Той освен това каза, че не вижда "никакъв възможен компромис" с Германия за миграцията, независимо от постоянния по думите му натиск от Берлин спрямо неговата страна да приеме мигранти.

"Германските политици не уважават решението на унгарците да не стават мигрантска нация", каза Орбан и допълни:"Специално в германските медии аз усещам понякога, че по много груб начин те се опитват да окажат натиск върху нас да следваме техния път (за приемане на мигранти), но ние не желаем" .

Орбан каза, че му е дошло до гуша от това, че всеки път, когато Европейската народна партия (към чието семейство се числи и неговата управляваща партия "Фидес") се нуждае от съюзници, тя ги търси в лявото пространство, при проимигрантските, както ги нарече той, партии.

Същевременно премиерът засвидетелства лоялност към ЕНП, като заяви: "Докато ние сме тук, а се надявам това да продължи дълго, ще останем предани на нашето партийно семейство".

Орбан, който през април спечели трети последователен мандат с кампания, основаваща се върху антиимигрантски политики, предрече, че в Европа ще има две цивилизации. Едната ще гради бъдещето си върху съвместното съществуване на ислямски и християнски общности, а другата, в Централна Европа, ще е само християнска, посочва Асошиейтед прес.

Орбан, който превърна антиимгрантската политика в запазена марка на управлението, и друг път е изразявал неодобрението си към политиката на Макрон. През август той заяви на съвместна пресконференция с италианския вицепремиер Салвини, че Макрон е основният европейски привърженик на отворените врати за нелегалната миграция, припомня Ройтерс.

mediapool.bg