Кламер БГ - Новини: Британският медиен регулатор отхвърли жалба на Консервативната партия

Британският медиен регулатор отхвърли жалба на Консервативната партия

Европа

|
Ср, 04 Дек 2019г. 14:05ч.
Британският медиен регулатор отхвърли жалба на Консервативната партия

Британският медиен регулатор "Офком" отхвърли жалба на управляващата Консервативна партия срещу решението на "Канал 4" да замести консервативния премиер Борис Джонсън с блок топящ се лед по време на предизборен дебат по околната среда, предаде Ройтерс.

Миналия месец "Канал 4" покани лидери на всички водещи британски партии да участват в дебата преди изборите на 12 декември. Джонсън обаче отказа да участва.

Консервативната партия предложи като негов заместник бившия министър на околната среда Майкъл Гоув, но телевизията заяви, че дебатът е предназначен само за партийни лидери и другите политически партии няма да приемат промяна на условията.

От британските телевизии се изисква политическа безпристрастност. В предизборен период изискванията към тях се увеличават, припомня Ройтерс.

Според жалбата на Консервативната партия действията на "Канал 4" се равняват на отказ да допуснат партията до участие. Офком я отхвърли с аргумента, че "консервативната гледна точка по отношение на климата и проблемите на околната среда беше отразена адекватно и й беше придадена необходимата тежест". Освен това ледената скулптура на земното кълбо, с логото на Консервативната партия, "не представляваше лично премиера и редакционния фокус не беше върху нея".

Телевизиите имат правото да определят самостоятелно формата на предизборните дебати, включително да ги ограничат до лидерите на партиите, добавя Офком.

mediapool.bg