Кламер БГ - Новини: Брекзит за Хелоуин: Тереза Мей получи "гъвкав" срок за развода с ЕС

Брекзит за Хелоуин: Тереза Мей получи "гъвкав" срок за развода с ЕС

Европа

|
Четв, 11 Апр 2019г. 15:15ч.
Брекзит за Хелоуин: Тереза Мей получи "гъвкав" срок за развода с ЕС

Лидерите на ЕС дадоха на британската премиерка Тереза Мей нов, гъвкав краен срок за Брекзит - 31 октомври. Великобритания обаче ще може да напусне и по-рано, ако Мей осигури парламентарна подкрепа за сделката си за Брекзит.

Ако тя не се справи в следващите няколко седмици, Великобритания ще трябва да проведе избори за евродепутати.

"По време на отсрочката Великобритания ще се ползва с всички права на членка на ЕС, както и със съответните задължения", заяви Мей.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна, каза че очаква Обединеното кралство да уважи задължението за "искрено сътрудничество" и при всички случаи ще има малко възможности да блокира самостоятелно ключови европейски решения в този период.

Лидерите на европейските страни са категорични, че няма да позволят на Лондон да саботира европейските решения и не са готови да правят повече отстъпки.

Заключенията от срещата на върха изискват от Великобритания "конструктивно и отговорно" поведение в предоставеното й допълнително време. Лондон ще трябва също "да се въздържа от всяка мярка, способна да изложи на риск осъществяването на целите на Съюза".

Европейски дипломат предложи Лондон да може да се откаже от правото си на вето. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче подчерта, че Обединеното кралство ще запази "всичките си права и задължения" на страна членка.

Според европейски източник Великобритания "няма на излъчи европейски комисар, но ще може да участва в номинирането на нов председател на Еврокомисията, тъй като гласуването се състои при квалифицирано мнозинство в Съвета".

Сега Великобритания има допълнителни шест месеца да намери решение, като всички възможни опции остават на масата.

"До края на този период Великобритания ще има и възможността (...) изцяло да отмени Брекзит", допълни Туск.

Споразумението дава на Мей повече от трите допълнителни месеца, които тя поиска, за да събере парламентарно мнозинство за сделката, която сключи миналата година. Британският премиер все пак настоя, че може да направи това бързо, така че да не се налага британците да гласуват на изборите за Европейски парламент на 23-26 май. Според снощната договорка това е условие Великобритания да остане член на ЕС и след 1 юни.

Резервите на Макрон

Мнозина европейски лидери искаха по-голямо удължаване - до края на годината или дори до март догодина, но френският президент Еманюел Макрон е оказал твърда съпротива по време на срещата, което в крайна сметка е наложило да се направи компромис.

Макрон е поставил под съмнение способността на Мей да убеди парламента да подкрепи сделката й и е заявил, че по-близък краен срок ще фокусира вниманието на британците, посочи европейски източник.

Освен това по-голямо удължаване би могло да накара поддръжници на Брекзита, критични към Мей, да подкрепят сделката й от страх, че процесът на напускане може да бъде блокиран.

"Мисля, че постигнахме най-добрия възможен компромис. Първо, защото той запазва единството на 27-те; второ, защото се отзовахме на искането на Обединеното кралство да получи повече време, за да постигне споразумение по сделката за оттегляне, договорена преди няколко месеца; и трето, защото така запазваме доброто функциониране на Европейския съюз”, каза Макрон.

От Хелоин до Годо

Напускането на ЕС в полунощ на 31 октомври - Хелоуин, както бързо забелязаха коментатори в социалните мрежи - би съвпаднало с края на мандата на сегашната Европейска комисия.

"Продължавам да чакам Годо. Миналият път не дойде, този път отново не успя", обобщи ситуацията премиерът на Люксембург Ксавие Бетел.

Лидерите на ЕС ще направят оценка на ситуацията отново на редовната си среща на 20-21 юни. Дотогава Великобритания може да е напуснала, ако Мей успее да изгради коалиция в подкрепа на сделката с представители на опозиционната Лейбъристка партия.

Вчерашната среща беше вторият случай за по-малко от месец, когато лидерите от ЕС трябваше да вземат решение за отлагане на Брекзита.

След срещата Тереза Мей многократно избягна въпросите за бъдещето си като премиер, след като преди това беше казала, че няма да приеме удължаване след 30 юни.

Тя само подчерта, че страната й все още може да напусне на 22 май и да не участва в изборите за Европейски парламент, ако британските депутати одобрят сделката за Брекзит, допълва британският вестник "Гардиън".

mediapool.bg