Кламер БГ - Новини: Британският бизнес е само наполовина успокоен от отлагането на Брекзит

Британският бизнес е само наполовина успокоен от отлагането на Брекзит

Европа

|
Четв, 11 Апр 2019г. 17:19ч.
Британският бизнес е само наполовина успокоен от отлагането на Брекзит

Британските бизнес среди изразиха днес частично облекчение от отлагането на Брекзит, което позволява да се избегне неизбежността на напускане на ЕС без споразумение, предаде Франс прес. Те са обезпокоени преди всичко от продължаващата вредна за сделките им несигурност.

"Това отлагане означава, че бе избегната непосредствена опасност от икономическа криза, но то трябва да отбележи ново начало", написа в Туитър генералният директор на мощната Конфедерация на британската промишленост (КБП - CBI) Каролин Феърбеърн.

Отлагането на Брекзит до 31 октомври, за което се споразумяха тази нощ Великобритания и ЕС, временно слага край на опасността от излизане без споразумение. Това бе един сценарий, от който се бояха бизнес средите и който би могъл да доведе до тежък икономически шок.

Облекчението е съвсем разбираемо, тъй като последният срок за Брекзит бе определен за утре, 12 април, ако премиерът на Великобритания Тереза Мей не успееше да убеди парламента да одобри споразумението за Брекзит. Това щеше да изложи страната на внезапен развод.

"За доброто на работните места и на хората в страната всички политици трябва да използват този период по най-добрия начин. Необходимо е искрено сътрудничество между хората с противоположни гледни точки, за да се сложи край на този хаос", според Феърбеърн.

Периодът на несигурност пречи на икономическата активност, подхранва предпазливостта на домакинствата и на многобройните компании, които отлагат решенията си за инвестиции поради липса на яснота за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Редица фирми увеличиха запасите си, за да се предпазят от смущения в търговския обмен, а големи международни компании поставят под въпрос оставането си в страната.

mediapool.bg