Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън и Юнкер хапнаха охлюви, Брекзит остава в задънена улица

Борис Джонсън и Юнкер хапнаха охлюви, Брекзит остава в задънена улица

Европа

|
Пон, 16 Септ 2019г. 16:29ч.
Борис Джонсън и Юнкер хапнаха охлюви, Брекзит остава в задънена улица

Британският премиер Борис Джонсън за пореден път заяви, че няма да отложи отново Брекзит, въпреки че британските депутати го задължиха със закон да не допуска излизане без сделка. В понеделник той се срещна с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Люксембург, но срещата не доведе до пробив в преговорите.

ЕК и европейските лидер остават твърди, че няма да позволят нови преговори, докато Борис Джонсън иска да отпадне оспорвания "предпазен механизъм", който гарантира отворена граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

След срещата Борис Джонсън каза, че остава "умерен оптимист".

"Досега Великобритания не е предложила работещо решение, което би заменило предпазния механизъм за ирландската граница, залегнал в споразумението между ЕС и Лондон за британското оттегляне от Общността", заявява Юнкер в позиция, разпространена след срещата с Джонсън.

Великобритания има отговорността да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение, посочи Юнкер.

"ЕК остава готова да разгледа подобни предложения, които биха изпълнили целите на предпазната мярка. Подобни предложения още не са направени", се посочва в изявлението след днешната среща.

ЕС остава единен, а ЕК е на разположение 24 часа в денонощието, допълва Юнкер.

От канцеларията на Борус Джонсън съобщиха, че преговорите между Великобритания и Европейския съюз за споразумение за напускане ще бъдат засилени.

"Лидерите се съгласиха, че е необходимо обсъжданията да се засилят и че скоро ще се провеждат ежедневни срещи. Беше постигнато съгласие, че би трябвало също така да се водят преговори на политическо ниво между Мишел Барние и министъра за Брекзит", посочиха от канцеларията на Борис Джонсън.

Днешният обяд в Люксембург бе първата среща на Борис Джонсън с председателя на Еврокомисията Юнкер, откакто през юли пое премиерския пост във Великобритания.

Източник от британското правителство разкри и менюто на днешния обяд - охлюви, сьомга и сирене.

В последното си изявление за Брекзит, в интервю за вестник "Мейл он сънди", Борис Джонсън твърди, че има "реални признаци за раздвижване в Берлин, Париж и Дъблин за премахване на предпазния механизъм за ирландската граница" – най-голямата пречка за постигане на споразумение по Брекзит.

Постигнат е огромен напредък", твърди Джонсън. Но европейски служители отхвърлиха тези думи на британския премиер. Самият Жан-Клод Юнкер предупреди, че времето за сделка изтича.

Европейците признават, че след кратката обиколка на Борис Джонсън в Берлин и Париж и срещата на високо равнище на ЕС в Биариц е имало известна доза оптимизъм, че той е сериозен за постигането на сделка, но това се е изпарило след като разпусна британския парламент.

А приказки от рода, че "Великобритания като героя от комиксите - Непобедимия Хълк - ще скъса оковите на робството на 31 октомври", не му помагат да подобри репутацията си.

mediapool.bg