Кламер БГ - Новини: Белгийците не искат нови избори

Белгийците не искат нови избори

Европа

|
Вт, 17 Септ 2019г. 13:55ч.
Белгийците не искат нови избори

Мнозинството от гражданите на Белгия (70 на сто) отказва да участва в нови избори за определяне на федералното правителство и настоява партиите да постигнат споразумение. Това сочат данните от проучване, представено в местни медии и цитирано от БТА.

След изборите през май тази година партиите в страната отново не успяват да се договорят за разпределението на властта.

От декември миналата година в Белгия управлява служебно правителство, назначено от краля след оставката на кабинета на премиера Шарл Мишел заради оттеглянето от коалицията на умерените националисти от Нов фламандски алианс (НФА). Повод за разпада на управляващата коалиция стана правителствената подкрепа за споразумението на ООН за миграцията, прието в Маракеш.

Днес белгийците отдават най-голямо значение на покупателната способност, здравето, пенсиите и състоянието на околната среда. Едва на пето място те поставят бъдещето на Белгия.

Във Фландрия 30 на сто искат повече самостоятелност от федерацията, 25 на сто искат повече федерация, а 20 на сто желаят федерацията да се разпадне. Във Валония 61 на сто искат силна федерална държава.

Попитани кого предпочитат за министър-председател, белгийците се обединяват около името на Александер де Кро. Потомствен политик, Де Кро е представител на малката партия "Открити фламандски либерали и демократи", и е вицепремиер от седем години.

Наскорошно проучване на общественото мнение показа, че ако изборите бяха днес, най-голямата група във федералния парламент би била на крайните националисти от "Вламс беланг". На изборите през май тази политическа сила остана втора след НФА, макар да отбеляза невиждан възход.

mediapool.bg