Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън: Ако стана премиер, напускаме ЕС на 31 октомври със или без сделка

Борис Джонсън: Ако стана премиер, напускаме ЕС на 31 октомври със или без сделка

Европа

|
Пон, 03 Юни 2019г. 14:17ч.
Борис Джонсън: Ако стана премиер, напускаме ЕС на 31 октомври със или без сделка

Фаворитът за следващ британски премиер Борис Джонсън обеща да извади Великобритания от ЕС на 31 октомври със или без споразумение за Брекзит, съобщи Ройтерс.

В петък британският премиер Тереза Мей ще подаде оставка, след като не успя да изпълни Брекзита в уречения срок, оставяйки след себе си една разделена страна и парламент без консенсус за бъдещето на петата по големина световна икономика.

Джонсън беше външен министър, но подаде оставка в знак на протест срещу подхода на Мей към Брекзита. Според букмейкърите той е фаворит в надпреварата за следващ премиер, в която до момента участие са заявили 13 души.

"Ако стана премиер, излизаме на 31 октомври със или без сделка", казва Джонсън на минувач в публикувано от екипа му видео в Туитър.

Видеото съдържа клипове от разговори на Джонсън с гласоподаватели и негов монолог пред камера. Това е първата му изява в надпреварата за премиерското място.

Определянето на победителя може да отнеме два месеца.

"Намалете някои данъци и ще имате повече пари", казва Джонсън на друг гражданин.

Той също така призовава за повече инвестиции в инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

"Сега е времето да обединим обществото ни и страната ни. Да изградим инфраструктурата, да инвестираме в образованието, да подобрим околната си среда и да подкрепим прекрасната ни здравна служба. Да подобрим благосъстоянието на всеки в нашата страна и, разбира се, да подкрепяме фирмите и създателите на благата, които правят възможни тези инвестиции", казва Джонсън.

mediapool.bg