Кламер БГ - Новини: В навечерието на парламентарните избори в Дания нараства подкрепата за опозицията

В навечерието на парламентарните избори в Дания нараства подкрепата за опозицията

Европа

|
Пон, 03 Юни 2019г. 15:25ч.
В навечерието на парламентарните избори в Дания нараства подкрепата за опозицията

В навечерието на парламентарните избори в Дания нараства подкрепата за оглавяваната от социалдемократите опозиция, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на оповестено в понеделник проучване на социологическата агенция Воксметер.

Подкрепата за популистката Датска народна партия е спаднала до 9,9 процента (за сравнение с 21,1 процента от изборите през 2015 г.).

Двамата основни претенденти за премиерския пост в Дания на изборите на 5 юни са досегашният министър-председател Ларс Льоке Расмусен от десноцентристката Либерална партия и Мете Фредериксен от основната опозиционна социалдемократическа партия, пише ДПА.

Расмусен ще се съревновава за трети мандат като министър-председател на Дания.

Лидерът на Либералната партия стана премиер за втори път през 2015 година. През следващата година той разшири правителството си, като сформира коалиция с Консервативната народна партия и по-малобройния Либерален алианс. Коалицията разчиташе на парламентарна подкрепа от антиимигрантската Датска народна партия.

През 2001 г. 55-годишният Расмусен стана министър в десноцентристкото правителство на предшественика си Андерс Фог Расмусен. Ларс Льоке Расмусен първоначално бе министър на вътрешните работи и на здравеопазването, а впоследствие бе назначен за финансов министър през 2007 година. Той стана премиер и лидер на Либералната партия през април 2009 г., след като Фог Расмусен се оттегли, за да стане генерален секретар на НАТО. Две години по-късно Льоке Расмусен призна поражението си пред тогавашната лидерка на социалдемократите Хеле Торнинг-Шмид, като каза, че ключовете от премиерския кабинет "са само на заем".

Интересът му към политиката започва още през младежките му години, когато става активист на либералите и следва право. На 21 години е избран за лидер на младежкото крило на партията и е избран за член на общинския съвет на родния си град Грестед. Избран е за депутат през 1994 година. Расмусен, който е баща на три деца, е страстен колоездач и е участвал в благотворителни състезания, а също така е канил обикновени граждани да тичат заедно с него в официалната правителствена резиденция Мариенборг. Расмусен има репутацията на талантлив политик и на човек, който оцелява в политиката, устоявайки на бурите, като например обвиненията срещу него, че е твърде благосклонен към бизнес лидерите.

Фредериксен се стреми да стане втората жена премиер на Дания. Тя бе избрана за лидер на социалдемократите през 2015 г. и стана приемник на Хеле Торнинг-Шмид, която през 2011 г. стана първата жена премиер на Дания. Ако бъде избрана, 41-годишната Фредериксен ще стане най-младия премиер на Дания. Тя е депутат от 2001 г. и беше министър на трудовата заетост в правителството на Торнинг-Шмид от 2011 до 2014 г. и министър на правосъдието от 2014 до 2015 г.

Фредериксен, която е родена в Олборг, Западен Ютланд, твърди, че е от работнически произход и че има "ДНК-то на социалдемократ". Майка й е била учителка, а баща й - печатар. На 15 години тя се присъединява към младежкото крило на социалдемократите. След гимназията учи администрация и обществени науки в университета в Олборг, а впоследствие работи за Датската конфедерация на профсъюзите. През 2010 г. Фредериксен бе подложена на критики, след като призна, че едното от двете й деца учи в частно училище. Няколко години по-рано тя се бе изказала критично за частното образование.

Под ръководството на Фредериксен социалдемократите възприеха по-ограничителна политика спрямо имиграцията, докато икономическата й политика е много по-лява в сравнение с тази на Торнинг-Шмид. Фредериксен и други партийни лидери заявиха, че това е в съответствие с традиционната идеология на партията.

mediapool.bg