Кламер БГ - Новини: Арести в Хърватия във връзка с най-голямата корабостроителница

Арести в Хърватия във връзка с най-голямата корабостроителница

Европа

|
Вт, 26 Март 2019г. 15:39ч.
Арести в Хърватия във връзка с най-голямата корабостроителница

Хърватия разследва 12 души във връзка с най-голямата корабостроителна група в страната Уляник, която се бори да избегне фалит, предаде Ройтерс.

Полицията съобщи, че разследването включва претърсване на частни и бизнес сгради, без да посочи повече подробности.

Според агенция Хина и други местни медии някои бивши членове на управлението на Уляник са били арестувани. И полицията, и администрацията на Уляник отказват да коментират случая.

Двайсет и пет процента от акциите на Уляник принадлежат на държавата. Групата управлява две корабостроителници в северните адриатически пристанища Пула и Риека и се бори да избегне фалит заради проблеми с платежоспособността, възникнали през 2017 г. Работниците в Уляник в момента са в стачка с искане да получат неизплатени заплати.

Миналата седмица правителството обяви, че още обсъжда дали да обяви фалит на Уляник или да преструктурира бизнеса на стойност 1 милиард евро, равняващ се на 2 процента от брутния вътрешен продукт на страната.

Хърватия похарчи над 33 милиарда куни /4,45 милиарда евро/ през последните 25 години, за да спаси и после да продаде държавните корабостроителници, но тези усилия не се увенчаха с голям успех.

Премиерът Андрей Пленкович каза, че правителството иска първо да анализира дали преструктурирането е оправдано, преди да вземе решение за влагане на повече държавни пари в корабостроителната индустрия.

mediapool.bg