Кламер БГ - Новини: Италия: "Движение 5 звезди" е в състояние на свободно падане"

Италия: "Движение 5 звезди" е в състояние на свободно падане"

Европа

|
Вт, 26 Март 2019г. 15:51ч.
Италия: "Движение 5 звезди" е в състояние на свободно падане"

"Край на залаганията" за италианското антисистемно Движение 5 звезди (Д5З), част от правителството в Рим от 1 юни миналата година, след поредица изборни загуби, ареста на висш негов представител за корупция, още един заподозрян в същото и растящо недоволство сред парламентаристите.

Резултатът от регионалните избори в провинция Базиликата (Южна Италия) в неделя се вписва в тази тенденция със спечелени едва 20,4 процента от гласовете, при положение, че на парламентарните избори през март 2018 г. Движението получи над 44 процента.

Слизането в ада започна през февруари с регионалните избори в Абруцо (Централна Италия) и Сардиния. През март миналата година Д5З спечели около 40 процента от гласовете в двете области, а година по-късно получи едва 19 процента в едната и 11 на сто в другата.

"Изненадва ме не сривът, а че той настъпи толкова късно. Техният възход беше неочакван, падението им - неизбежно. Движението размахваше като знаме пълната утопия за борбата срещу всички форми на елит, но после стана елит и смени кожата си, а това отблъсква част от избирателите му", обясни пред АФП проф. Пиерджорджо Корбета от Университета в Болоня (Северна Италия).

След като тръгна с изключителен резултат на парламентарните избори през март 2018 г. - над 32 процента от гласовете - Д5З постепенно се оказа обхванато от вихър, с намаляващ електорат и все по-силно брожение сред парламентаристите му, разочаровани от равняването по позициите на партньора в правителството - крайнодясната партия "Лига" на Матео Салвини.

Някои сенатори от движението вече без колебание гласуват против указанията на шефа на Д5З Луиджи Ди Майо, който е във все по-слаби позиции. И то до такава степен, че Ди Майо отказва да разчисти редиците си, както каза неотдавна отцепила се от движението сенаторка, Елена Фатори.

"Може би защото Движението вече е в състояние на свободно падане. Ако започнат да гонят хората, които подкрепят оригиналните тези, те са заплашени от катастрофа на европейските избори", отбеляза тя.

Д5З се "салвинизира"

Нейната колежка Паола Нуниес, също дисидентка, смята, че след осеммесечно управление "има опасност вече да не се прави разлика между Движението и "Лигата". Движението на практика се "салвинизира", преминавайки от идеологическа гледна точка по-вдясно", каза тя.

Според проф. Корбета Д5З преживява криза в ръководството след оттеглянето от авансцената на обаятелния му основател, комика Бепе Грило.

"Движението е творение на Бепе Грило, без него то нямаше да съществува. Грило е чудесен комуникатор, но не е политик и затова се оттегли", отбелязва той.

"Без създателя си Движението осиротя и преживява остра криза в лидерството. Очертава се тази динамика да се запази. Все по-слабото представяне на различните избори беше предвидимо и може да се очаква, че ще продължи", допълни експертът.

"Поредицата от избори, на които движението непрекъснато бележи спад, има мултиплициращ ефект, а това само ще подчертае отлива на избиратели", уверява Корбета.

Проблемите на Д5З обаче не свършват с изборите.

След като години наред гради изборния си успех върху обещания за почтеност на фона на корупцията, в която обвиняваше останалите политически партии, мнозина негови видни членове в кметството на Рим сега са обект на съдебни следствия.

Миналата седмица например по подозрения в корупция беше арестуван председателят на общинския съвет в италианската столица Марчело Де Вито.

Разследване се води и срещу колегата му от Д5З Даниеле Фронджа, смятан за най-близкия съветник на кметицата на Рим Вирджиния Раджи.

Двете водещи фигури в правителството - Салвини и Ди Майо - обаче твърдят в един глас, че то остава стабилно въпреки трудностите на Д5З.

"Правителството върви напред и ще продължи да го прави още дълго", заяви вчера Матео Салвини, докато Луиджи Ди Майо се кълнеше, че падане на правителството "няма да има".

По БТА

mediapool.bg