Кламер БГ - Новини: "Алтернатива за Германия" използва името на Вили Бранд в политическата си кампания

"Алтернатива за Германия" използва името на Вили Бранд в политическата си кампания

Европа

|
Четв, 08 Авг 2019г. 16:05ч.
"Алтернатива за Германия" използва името на Вили Бранд в политическата си кампания

Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" бе разкритикувана от социалдемократите, че използва Вили Бранд в политическата си кампания, предаде ДПА.

"Препратките към Вили Бранд са една голяма злоупотреба и са просто неприлични", каза пред вестник "Тагесшпигел" Волфганг Тирсе, член на Германската социалдемократическа партия, който седем години бе председател на Бундестага.

"Алтернатива за Германия", която е с антиимигрантска платформа, използва лика на бившия канцлер на Федерална република Германия и знакова фигура за левицата Бранд, а също така и прочутия му лозунг "Осмелете се за повече демокрация", с който той се обърна към Бундестага при встъпването си в длъжност като канцлер през 1969 г.

"Алтернатива за Германия" бе разкритикувана и за това, че използва лозунгите "Ние сме народът", "Революция 2.0" и "Нека доведем революцията докрай", свързвани с мирното продемократично движение, което доведе до падането от власт на комунистическото правителство на Източна Германия през 1989 г.

Партията, голяма част от чиито поддръжници са в източната част на Германия, оправда употребата на тези лозунги в кампанията си за регионалните избори в провинциите Бранденбург и Долна Саксония на 1 септември с аргумента, че надеждите на жителите на източните провинции (които някога бяха част от Източна Германия), свързани с обединението на Германия, не са се оправдали.

"Да поставяш знак за равенство между днешната Федерална република Германия и тогавашната Източна Германия е невъобразимо тривиален прочит на Източна Германия", казва Тирсе, който е отраснал в Източна Германия.

Вили Бранд бе лидер на Германската социалдемократическа партия от 1964 до 1987 г. Той бе канцлер на Западна Германия от 1969 до 1974 г. и се оттегли, след като стана ясно, че един от ключовите му помощници е агент на Източна Германия.

Бранд бе удостоен през 1971 г. с Нобеловата награда за мир заради усилията си за подобряване на отношенията между двете Германии, отбелязва ДПА.

mediapool.bg