Кламер БГ - Новини: "Номерът" на Борис Джонсън: И да загуби вот на недоверие, няма да подаде оставка

"Номерът" на Борис Джонсън: И да загуби вот на недоверие, няма да подаде оставка

Европа

|
Четв, 08 Авг 2019г. 17:18ч.
"Номерът" на Борис Джонсън: И да загуби вот на недоверие, няма да подаде оставка

Британският министър-председател Борис Джонсън ще свика избори в дните след Брекзит, ако депутатите съборят правителството му с вот на недоверие, предаде Ройтерс в четвъртък.

Според в. "Файненшъл таймс", който цитира неназовани високопоставени хора около премиера, сътрудниците на Джонсън очакват той да се изправи пред вот на доверие скоро след като парламентът се върне от лятна ваканция.

"Не можем да ги спрем да наложат произвеждане на избори, но ние контролираме графика, така че ще наложим датата да бъде след 31 октомври", каза висш служител в премиерската канцелария, цитиран от вестника.

По думите му, "ако трябва да има общи избори, те ще бъдат дни след 31 октомври".

Друг близък сътрудник на Джонсън не отрече, че евентуални избори могат да бъдат произведени в първите дни на ноември.

Самият Борис Джонсън днес косвено потвърди тази версия.

Британският министър-председател призова депутатите да подкрепят Брекзит на 31октомври и каза, че те са обещали да уважават резултата от референдума през 2016 г. за излизане на Великобритания от Европейския съюз, предаде Ройтерс.

"Мисля, че депутатите би трябвало да се заемат и да осъществят това, което обещават отново и отново на хората в тази страна - че ще изпълнят решението от 2016 г. и ще осъществят излизане от ЕС на 31 октомври", заяви Джонсън пред репортери.

Попитан за перспективата да загуби вот на доверие в парламента и дали тогава би отложил произвеждането на избори за след Брекзит, той каза: "Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври, именно за това гласуваха хората в тази страна."

От дни се говори, че подкрепящи ЕС британски депутати се подготвят за отчаян опит да предотвратят Брекзит без сделка. Не е ясно обаче дали парламентът може да спре министър-председателя, който настоява, че Великобритания ще напусне на 31 октомври, "каквото и да стане".

По закон Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, когато изтича официалният период за излизане, определен от договора на ЕС. До гази дата се стигна, след като първоначалният краен срок - 29 март, беше удължен два пъти, след като британските политици влязоха в пререкания заради условията на напускането и многократно отхвърлиха сделката за развод с общността, договорена от тогавашната министър-председателка Тереза Мей.

Джонсън казва, че ще "напрегне всеки мускул", за да постигне нова и подобрена сделка. Той обаче не води преговори с лидерите от ЕС и отправя искания, които общността почти със сигурност би отхвърлила. Великобритания настоява, че ЕС трябва отново да отвори споразумението за напускане и да премахне клауза за ирландската граница, срещу която се противопоставят подкрепящите Брекзит британски депутати. ЕС казва, че няма да предоговаря сделката.

В момент на нарастващо напрежение Джонсън нарежда на британските служители да "пришпорят" приготовленията за напускане без сделка, заделяйки над 2 милиарда британски лири (2,4 милиарда долара) за наемане на гранични служители, осигуряване на лекарства и подготовка за опашки от камиони около основното пристанище на Ламанша – Дувър.

Какво може и какво не може да направи парламентът

Подкрепящите ЕС депутати обещават да се захванат за битка, щом парламентът се върне от лятната ваканция на 3 септември, писа вчера АП. Те имат две възможни стратегии: приемане на закон, който изключва Брекзит без сделка, или сваляне на правителството и заменянето му с ново, което да изостави безкомпромисния подход на Джонсън.

Парламентът, където има малко мнозинство срещу Брекзит без сделка, може да свали правителството на Джонсън с вот на недоверие.

Предсрочни избори биха могли да излъчат ново правителство със стратегия или за отлагане на Брекзит, или за отмяна на решението за напускане на ЕС. Джонсън обаче има властта да забави евентуални избори за след 31 октомври, независимо дали е била одобрена сделка за Брекзит.

Ако правителството изгуби вот на доверие, има 14-дневен период, в който може да бъде съставен нов кабинет. Ако мнозинството, гласувало против Джонсън, състави алтернативно правителство, то би могло да се опита да продължи членството на Великобритания в ЕС след 31 октомври.

Изборният закон, което го позволява, беше приет през 2011 г. и никога досега не е бил изпробван по този начин. Той беше критикуван, че не дефинира точно кой и за какво ще има правомощия през този 14-дневен период. Джонсън би могъл да се аргументира, че не е длъжен да подаде оставка и да реши да стои на поста, докато изборите не станат задължителни, и тогава да ги насрочи за след 31 октомври.

Може ли Джонсън да откаже да подаде оставка?

Документът, който формулира задължителните и незадължителните правомощия на правителството (laws and conventions), гласи, че през 14-дневния период: "От премиера се очаква да подаде оставка, когато е ясно, че той или тя няма доверието на Камарата на общините и че алтернативно правителство има доверието".

Но Стивън Лоус, първи парламентарен юридически съветник от 2006 до 2012 г., (глава на правителствения орган, отговарящ за изготвянето на законопроекти), казва, че също като повечето неща в неписаната британска конституция, правилата са отворени за тълкуване, изложени на въздействие от политически сили и трудно приложими в съда.

Въпреки че кралица Елизабет назначава премиера и технически би могла да го уволни, това би нарушило неписания закон (convention) монархът да не се намесва в политиката.

Джонсън би могъл да се аргументира, че една алтернативна администрация, сформирана с единствената цел да предотврати Брекзит без сделка, не е истинско правителство.

Експерти очакват съдебен спор, ако той откаже да подаде оставка. Други твърдят, че парламентът е този, който ще трябва да действа.

"Крайният извод е, че ако премиерът Джонсън не подаде оставка след вот на недоверие при наличие на ясна алтернатива, ще последва "конституционна криза", заявиха пред Ройтерс от компанията "Джей Пи Морган".

"По наше мнение е малко вероятно позицията на Джонсън да бъде удържана. Депутатите обаче трябва да действат твърдо и да покажат ясно кой е въпросната алтернатива".

mediapool.bg