Кламер БГ - Новини: АЛДЕ препъва амбициите на Манфред Вебер за шеф на ЕК

АЛДЕ препъва амбициите на Манфред Вебер за шеф на ЕК

Европа

|
Пон, 27 Май 2019г. 15:22ч.
АЛДЕ препъва амбициите на Манфред Вебер за шеф на ЕК

Новата либерална група в Европейския парламент оспорва кандидатурата на Манфред Вебер за нов председател на Европейската комисия. Вебер бе издигнат от Европейската народна партия (ЕНП), която остава водеща сила в ЕП след евроизборите, но с по-малко евродепутати от преди, които заедно с ПЕС имаха мнозинство в Европарламента. Сега обаче ЕНП и ПЕС губят мнозинството си (според прогнозни резултатите ЕНП ще имат 182 места; ПЕС - 147), а либералите (АЛДЕ) се позиционират като трета политическа сила със 109 евродепутати, след като към тях се присъединяват евродепутатите от партията на френския президент Еманюел Макрон.

Очевидно либералите се възприемат като новата решаваща сила в ЕП, става ясно от разпространено в понеделник изявление, в което посочват, че "нито едно проевропейско мнозинство няма да е възможно без новата централна група на семейството на АЛДЕ", съобщи сайтът "Политико".

Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат не се обвързва с водещите кандидати (т.нар. шпиц-кандидати) при определянето на следващия председател на Европейската комисия.

"Ще сме изключително бдителни спрямо всеки опит за заобикаляне на необходимите преговори между демократично избраните участници, тъй като това би било изключително опасно за прозрачността и отчетността на европейския политически процес", предупреждават либералите.

Според тях "новият баланс на силите в ЕП" предполага кандидатът за председател на ЕК да може да изгради солидно мнозинство, надхвърлящо пределите на партийните линии.

"Политико" отбелязва, че посланието на либералите е: не Вебер.

Групата заявява, че ще е отворена да разгледа всички кандидатури, които могат да обединят подкрепата на политическите семейства, които ще съставят бъдещото управляващо мнозинство. Това означава, че АЛДЕ иска да е част от това мнозинство.

Заявените от групата "ключови политически теми" (борба срещу климатичните промени, миграцията, за честни данъци, защита, сигурност, просперитет) показват, че либералите се позиционират в центъра – и на политическия спектър, и на вниманието, отбелязва "Политико" и допълва, че това е смела позиция за третата политическа сила (при това на голяма дистанция от първите две) в ЕП.

Нито един кандидат не получава мнозинство в ЕП, отчита Верхофстат. Новото равновесие на силите изисква кандидат за председател на ЕК, който може да изгради устойчиво надпартийно мнозинство. Открити сме за обсъждането на всеки кандидат, който може да събере подкрепата на политическите семейства от бъдещото управляващо мнозинство, добавя той.

АЛДЕ издигна за водещ кандидат за председател на ЕК Маргрете Вестагер, която сега е еврокомисар по конкуренцията.

В неделя вечерта социалистите не изразиха ясна подкрепа за назначаването на председател на ЕК, участвал задължително в предварителното състезание. На обратното мнение са Европейската народна партия и "Зелените", според които ЕК трябва да бъде оглавена от някой от предварителните претенденти. Европейските консерватори и реформатори изразиха мнение, че ЕК трябва да бъде ръководена от някой с голям управленски опит.

Предвижда се въпросът за избора на следващия председател на ЕК да бъде основен на извънредното заседание на Европейския съвет във вторник.

mediapool.bg