Кламер БГ - Новини: Още един британски политик влиза в състезанието за премиерския пост

Още един британски политик влиза в състезанието за премиерския пост

Европа

|
Вт, 28 Май 2019г. 12:48ч.
Още един британски политик влиза в състезанието за премиерския пост

Британският държавен министър по въпросите на жилищното строителство Кит Молтхаус обяви, че се кандидатира за премиерския пост, заеман сега от Тереза Мей, съобщиха информационните агенции.

Молтхаус каза снощи пред в. "Сън", че в битката за нов лидер на Консервативната партия не бива да участват едни и същи "стари лица, носещи белезите на войните, разделили през последните три години партията на торите".

"Смятам, че аз съм новото лице, с нови свежи идеи, от едно ново и талантливо поколение", заяви той..

Молтхаус стана известен сред консерваторите с предложението си за компромисен вариант на споразумение за Брекзит с ЕС, който целеше да се избегне твърда граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, като се запази членството на Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар на ЕС.

Той стана десетият политик, заявил, че ще се бори за лидерския пост в Консервативната партия, което автоматично води до премиерското кресло.

Мей, която обяви, че на 7 юни ще подаде оставка като водач на торите, ще остане начело на правителството до избирането на нов лидер на Консервативната партия. Този процес трябва да започне на 10 юни и да завърши през втората половина на юли.

mediapool.bg