Кламер БГ - Новини: Еврокомисар и високопоставени лица в ЕК са били подслушвани

Еврокомисар и високопоставени лица в ЕК са били подслушвани

Свят

|
Пон, 11 Апр 2022г. 18:47ч.
Еврокомисар и високопоставени лица в ЕК са били подслушвани

Еврокомисар и високопоставени лица в ЕК са били подслушвани

Високопоставени лица от Европейската комисия са били подслушвани чрез шпионски софтуер, разработен от израелска фирма, установи разследване на агенция Ройтерс, която цитира два официални източника от Европейския съюз и документи. От тях става ясно, че сред следените политици е Дидие Рейндерс, който от 2019-та година е еврокомисар по правосъдието. Мишени на подслушването са били още най-малко четирима други служители на Еврокомисията и още един, близък на тях.

Комисията е била уведомена за случващото се след изпратени от технологичния гигант "Епъл" съобщения до хиляди собственици на iPhone през ноември, в които се казва, че са станали мишена на атаки, финансирани с държавни средства.

Тези предупреждения са предизвикали безпокойството на Комисията. Така в имейл от 16 ноември, до който Ройтерс е достигнал, старши технически служител е пратил съобщение до своите колеги с информация за израелски хакерски инструменти и молба да бъдат нащрек за допълнителни предупреждения от "Епъл".

"Като се има предвид естеството на вашите отговорности, вие сте потенциална цел", е било написано във въпросния имейл.

Агенция Ройтерс не е успяла да уточни кой е използвал израелския шпионски софтуер, за да бъде следен Рейндерс и неговите базирани в Брюксел колеги, както и дали опитите са били успешни и ако е така, каква информация може да са получили хакерите.

Според експерти по сигурност устройствата на получателите на предупрежденията са били атакувани в периода февруари - септември 2021 г. с помощта на ForcedEntry. Това е усъвършенстван софтуер, използван от израелския доставчик на кибер наблюдение NSO Group, за да помогне на чуждестранни шпионски агенции дистанционно и без да оставят следи да поемат контрола над Айфоните на потребителите.

В изявление от NSO са отговорили, че не носят отговорност за опитите за хакерство, като са уточнили, че така описаното от Ройтерс "не може да се случи с инструментите на компанията".

Името на NSO Group бе замесено миналата година в скандала с шпионския софтуер "Пегас", разработен от същата компания, с който стана ясно, че са подслушвани политици и журналисти в цял свят. Българската прокуратура започна проверка дали тази програма не е използвана и у нас.

Няма коментар по излезлите информации както от страна на Дидие Рейндерс и неговият говорител, така и от Еврокомисията и компанията "Епъл".

mediapool.bg