Кламер БГ - Новини: Нападение срещу българин в Охрид циментира задънената улица между двете държави

Нападение срещу българин в Охрид циментира задънената улица между двете държави

България

|
Пет, 20 Ян 2023г. 16:37ч.
Нападение срещу българин в Охрид циментира задънената улица между двете държави

Сн. БГНЕС

Нападение срещу секретаря на българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид рискува да циментира задънената улица в отношенията между двете страни и да забави евроинтеграцията на Северна Македония.

23-годишният Християн Пендиков е пребит от трима души, като по първоначална информация причина за нападението е това, че е българин. Той е в тежко състояние и настанен в местна болница. По-късно в петък българската страна изпрати правителствения самолет "Фалкон", който транспортира пострадалия да се лекува у нас.

От македонското вътрешно министерство потвърдиха инцидента, а българското външно министерство за пореден път протестира срещу Скопие и критикува македонските власти за липсата на адекватна реакция при подобни случаи.

"Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на местните власти, така и от международни партньори. Очевидно това води само до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с членство в Европейския съюз", се посочва в позиция на българското МВнР.

Служебният премиер Гълъб Донев в телефонен разговор с македонския си колега

Димитър Ковачевски определи "нападението като напълно неприемливо, опасно криминално деяние, извършено срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание и поиска от страна на местните власти незабавно да бъдат предприети всички необходими мерки за защита на българите в страната срещу подобни престъпления от омраза".

Президентът Румен Радев също категорично осъди "системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях" и обяви, че пострадалият ще бъде "евакуиран" в България и настанен в българска болница.

Това е поредното посегателство около българските клубове в Северна Македония през последните месеци. В края на ноември бе открита стрелба от по клуба в Охрид преминаваща по улицата кола. Тогава нямаше пострадали, а щетите бяха дупки по външната врата и стъклото на офиса. По-рано имаше вандалска проява и срещу клуба "Ванчо Михайлов" в Битоля. Входната врата беше опожарена, а нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда.

Вместо да се нормализират отношенията между двете страни след решението на София да "пусне" Скопие към ЕС под условие, подобни случаи ги връщат в ниските им нива и се отразяват на политическия диалог, oт коeто ясен интерес имат трети страни.

Официалната позиция на управляващите в Северна Македония е, че те са провокации от определени кръгове.

Пореден криминален случай

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония съобщи, че около 22:30 ч. в полицията в Охрид е съобщено за физическо посегателство над Х.П. (Християн Пендиков) от Охрид от С.К., С.К. и И.С., всички от Охрид.

На Х.П. е оказана медицинска помощ в Охридската многопрофилна болница.

Според информацията, която Х. П. е съобщил, той е бил нападнат физически от С. К. в заведение, намиращо се на кей "Македония" в Охрид, а след това отново и извън обекта, като са му нанесени тежки телесни повреди, констатирани в Многопрофилната болница в Охрид.

Заплахи срещу българи

Виктор Стоянов от Фондация "Македония" съобщи, че Християн Пендиков и други младежи като него са подали жалби в полицията за заплахи срещу тях, но не са били взети мерки.

По думите му десетки българи в последните дни са получавали такива заплахи.

Стоянов разказа, че Християн Пендиков е бил нападнат и пребит, докато е бил в ресторант с приятелката си. Първоначално е бил нападан вербално от трима души за това, че е българин.

"Казали са му, че не е желан в Македония заради това, че е българин. Той не е отвърнал и е тръгнал да си ходи, за да предотврати възможен инцидент. Пред заведението тримата са го нападнали и пребили".

Пътят на Скопие към ЕС става все по-проблематичен

България се съгласи Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, но под условия.

Най-важните от тях са спазването на човешките права и вкарването на българите в конституцията.

Засега не се очертава промяна на конституцията, тъй като най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ от месеци развива антибългарска кампания.

МВнР: Системна липса на адекватна реакция

МВнР за пореден път привика посланикът на Северна Македония и протестира срещу посегателството.

"Месеци наред българската държава настойчиво подчертаваше очакването си към властите в Северна Македония да предприемат незабавни и ефективни мерки срещу сериозната ескалация на прояви и престъпления от омраза срещу българите в страната. За съжаление, нападението от 19 януари 2023 г. е показателен пример за тежките последици от системното отсъствие на адекватна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, включително по отношение невъзможността да изпълни свой основен ангажимент - да гарантира сигурността на собствените си граждани", се посочва в позиция на МВнР.

mediapool.bg