Кламер БГ - Новини: Полицията откри наркооранжерия, скрита под огромен аквариум

Полицията откри наркооранжерия, скрита под огромен аквариум

България

|
Пет, 20 Ян 2023г. 17:19ч.
Полицията откри наркооранжерия, скрита под огромен аквариум

Полицията откри наркооранжерия, скрита под огромен аквариум

Нарколаборатория, чийто вход е бил замаскиран от огромен аквариум, разкри полицията в дома на 40 годишен мъж от Бяла Слатина, съобщи в петък директорът на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) комисар Цветко Нинов.

Помещенията за отглеждането на дрогата е било скрито под под дървен съд за отглеждане на декоративни риби, обясни комисар Нинов. След източване и преместване на съда, с вместимост 1000 литра, се е разкрил входът към лабораторията. Тя е била разположена в три железобетонни помещения, с обща площ от 15 кв. м. Оборудвана е била с много добре структурирана система за отглеждане на растения канабис с лампи за нагряване, вентилационна система, датчици за регулиране на средата. Намерени са 42 броя растения, с височина 40-50 см.

Предстои привличане на собственика на имота като обвиняем и задържането му за 72 часа, както и отправяне на искане до Районен съд Бяла Слатина за постановяване на постоянна мярка "задържане под стража", обясни окръжният прокурор на Враца Владимир Сираков.

Той информира и за разкрита на 17 януари, пак на територията на Бяла Слатина, организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Тя е била от трима човека – организатор, неговата съпруга и още един член, които снабдявали с дрога цялата област.

"Организаторът е бил задържан по друго досъдебно производство от декември 2021 година до август 2022 г., но след излизане от следствения арест е продължил активно да организира и разпространява наркотичните вещества. Заедно с един от членовете е задържан за 72 часа с прокурорско постановление и днес ще му бъде гледана мярка с искането за постоянна мярка "задържане под стража". Съпругата на организатора е под "парична гаранция" от 5 хиляди лева“, обясни окръжният прокурор Владимир Сираков.

По думите му има двойно увеличение на случаите с държане и разпространение на наркотични вещества в Бяла Слатина през 2022 година спрямо 2021. През миналата са 33 броя, спрямо 16 през предходната година.

"Нашата работа е изключително методична по отношение на държането и разпространението на наркотични вещества в района на Бяла Слатина. В рамките само на една седмица са образувани две досъдебни производства, с което се цели максимално да бъде ограничено разпространението на наркотични вещества там", каза още Сираков.

mediapool.bg