Кламер БГ - Новини: "Кокаиновият крал" Брендо е задържан край Киев (видео)

"Кокаиновият крал" Брендо е задържан край Киев (видео)

България

|
Пет, 10 Септ 2021г. 20:09ч.
"Кокаиновият крал" Брендо е задържан край Киев (видео)

Соченият от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо е задържан край Киев, съобщи украинската полиция и пусна кадри от задържането.

Информацията е потвърдена от българското Министерство на външните работи пред БТА.

Евелин Банев беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол през лятото на 2018 г.

55-годишният Брендо е арестуван в наета от него къща в предградие на Киев с фалшиви документи на името на друго лице. Освен него има и още задържани.

При претърсването са намерени и иззети документи за самоличност, съдържащи следи от фалшифициране, се казва в съобщението на украинската полиция.

Освен това в къщата са намерени над 300 храсти марихуана, оборудване за отглеждане и производство на дрога, както и 39 опаковки с хапчета за продажба.

До 20 дни българската прокуратура трябва да изпрати документи с искане за екстрадирането на Евелин Банев, се казва още в съобщението на украинското МВР.

По-късно в петък от българското държавното обвинение заявиха, че е започнала процедура за изготвяне на молба за екстрадиция до Министерството на правосъдието в Украйна. Оттам не се наеха със срокове кога процедурата между двете държави ще приключи.

През 2018 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Банев на 6 години затворза разпространение на наркотици и пране на пари.

Освен присъдата в България Банев бе осъден на 20 години за наркотрафик в Италия.

Той има и още една присъда - от 10 години и половина за наркотици в Румъния.

В края на 2020 г. Евелин Банев попадна и под ударите на правосъдието в Швейцария по дело за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката "Креди Суис" (Credit Suisse), бивш неин мениджър и още няколко души, сред които и Брендо. Той е описан в обвинителния акт като човек, генерирал и изпрал огромни печалби от трафик на тонове кокаин отЮжна Америка до Европа по въздух и море.

За последно Евелин Банев се появи публично в Софийския апелативен съд през септември 2015 г., когато се яви на процеса срещу него. След това изчезна, за да бъде обявен три години по-късно за издирване чрез Интерпол.

Това обаче не му попречи да напише книга в нелегалност и дори да купи хотел "Рила" в София чрез подставено лице от укриващия се в Дубай хазартен бос и обвиняем Васил Божков.

mediapool.bg