Кламер БГ - Новини: Депутатите приеха след полунощ актуализацията на бюджета

Депутатите приеха след полунощ актуализацията на бюджета

България

|
Съб, 11 Септ 2021г. 10:42ч.
Депутатите приеха след полунощ актуализацията на бюджета

Депутатите приеха след полунощ актуализацията на бюджета

Около 2 часа след полунощ в събота Народното събрание най-накрая прие актуализацията на бюджета на фона на неофициалната информация, че във вторник президентът ще разпусне 46-я парламент.

Промененият бюджет предпвижда 2.5 млрд. допълнителни приходи и 2.3 млрд. лева нови разходи за социални плащания, подкрепа за бизнеса и допълнителни средства за здравната система, която се бори с четвъртата вълна на пандемията.

Най-значителните промени са свързани с пенсиите. До края на годината всеки пенсионер ще получава по 120 лева добавка към пенсията си, а от Нова година пенсиите би трябвало да бъдат преизчислени със средно 12.5%. Не е ясно дали добавките ще останат.

Общо 440 млн. лева

ще бъдат насочени за подпомагане на бизнесите, които ще търпят ограничения заради пандемията. Други 225 млн. лева отиват за здравното министерство,с които ще плаща на здравните работници на първа линия.

МВР ще получи 37 млн. лева

заради увеличаващия се мигрантски натиск, а 23 милиона лева ще бъдат дадени по това перо и на останалите ангажирани институции. Туризмът ще бъде подпомогнат със 70 млн. лева.

Парламентът очаквано отхвърли предложението на "Има такъв народ" партийната субсидия да бъде намалена от 8 на 1 лев на получен глас. Темата провокира нов среднощен спор между ИТН и БСП кой е виновен да няма редовно правителство, защото се стигнало до нови предсрочни избори и за политическата криза.

Пътните фирми не успяха да получи всичките 1.3 милиарда лева по сключените договори от правителството на Бойко Борисов. Парите ще бъдат изплащани през следващите три години.

Ако президентът разпусне парламента във вторник, това означава, че Народното събрания няма да може дори да разгледа на първо чете закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Това ще бъде значим успех за ГЕРБ, ДПС и главния прокурор Иван Гешев, които са твърдо “против“.

“Демократична България“ поиска в понеделник парламентът да заседава извънредно, за да може да се гласува на второ четене отнемането на контрола върху Бюрото по защита от ръцете на Гешев.

mediapool.bg