Кламер БГ - Новини: ЕС ще предостави нова военна помощ на Украйна за 500 милиона евро

ЕС ще предостави нова военна помощ на Украйна за 500 милиона евро

Война в Украйна

|
Пет, 13 Май 2022г. 17:26ч.
ЕС ще предостави нова военна помощ на Украйна за 500 милиона евро

Жозеп Борел и Лиз Тръс, Сн. ЕПА/БГНЕС

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел каза, че Европейският съюз ще предостави на Украйна допълнителна военна помощ в размер на 500 милиона евро и изрази убеденост, че през следващите дни ще бъде постигнато споразумение за налагане на ембарго върху руския петрол, предаде Ройтерс.

Борел говори пред журналисти в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-7 в Северна Германия. Той обясни, че военната помощ е предвидена за тежко въоръжение като танкове и артилерия и каза, че с нея общата помощ на евросъюза за Украйна достига 2 милиарда евро.

Борел изрази оптимизъм по отношение на възможността през следващите дни да бъде постигнато споразумение за налагане на ембарго върху вноса на петрол от Русия. "Сигурен съм, че ще имаме споразумение. Нуждаем се от него и ще го постигнем. Трябва да се отървем от петролната зависимост от Русия“, заяви той и допълни, че ако не се постигне съгласие на ниво посланици, въпросът ще бъде обсъден в понеделник на срещата на външните министри на страните от ЕС.

Г-7 е обединена в подкрепата си за Украйна до победата й

Великобритания поиска днес на Украйна да бъдат доставени повече оръжия за борба с инвазията на Русия, срещу която Лондон настоява да бъдат въведени нови санкции, а Франция увери Киев в подкрепата на Г-7 "до победа на Украйна", предаде Франс прес.

"В момента е много важно да продължим да оказваме натиск върху Владимир Путин, като доставяме повече оръжия на Украйна, като увеличаваме санкциите", заяви британският външен министър Лиз Тръс, пристигайки за втория ден от разговорите с колегите си от Г-7 в курорта Вайсенхаус, Северна Германия. "Единството на Г-7 е жизненоважно по време на тази криза", добави тя, цитирана от АФП.

Международните санкции срещу Русия трябва да останат в сила, докато всички нейни войски не напуснат Украйна, заяви министърът.

"Путин се унижава на световната сцена. Трябва да гарантираме, че той ще се сблъска с поражение в Украйна, което ще го лиши от всякаква полза и в крайна сметка ще ограничи по-нататъшната му агресия", каза тя.

"Най-добрата дългосрочна сигурност за Украйна ще дойде от това тя да може да се защитава сама. Това означава да предоставим на Украйна ясен път към оборудване, отговарящо на стандартите на НАТО", каза британският министър.

Френският й колега Жан-Ив Льо Дриан увери също Киев, че подкрепата на държавите от Г-7 ще продължи и в бъдеще. "Ще продължим и в бъдеще да подкрепяме борбата на Украйна за нейния суверенитет до победата на Украйна", каза министърът. "Не сме във война с Русия, Москва е тази, която е във война с Украйна. Има агресор и жертва и ние подкрепяме жертвата на агресия", допълни Льо Дриан.

Външните министри на държавите от Г-7 (Германия, Франция, Италия, Канада, САЩ, Япония и Великобритания), към които се присъединиха техните колеги от Украйна и Молдова - Дмитро Кулеба и Нику Попеску, се събраха вчера на тридневна среща, за да решат как да помогнат на Киев в съпротивата му срещу руската инвазия.

Киев все още е готов за преговори с Москва

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви днес, че неговата страна все още желае да участва в дипломатически преговори с Русия, за да разблокира доставките на зърно и да постигне политическо решение за войната, предаде АП.

Той обаче уточни, че Киев няма да приема ултиматуми от страна на Москва. "Готови сме за разговори, но сме готови за смислени разговори при взаимно уважение, а не при руски ултиматуми", каза Кулеба пред журналисти в кулоарите на министерската среща на Г-7 в Германия. По думите му досега Украйна не е видяла "позитивна обратна връзка" с Русия, а Кремъл явно "предпочита войната пред разговорите".

Украинският министър окачестви като "полезни, много откровени и ориентирани към резултати" своите разговори с първите дипломати на седемте най-развити държави. Същевременно той призова страните по света да доставят още оръжия на Украйна и да засилят натиска върху икономиката на Русия. Кулеба изрази надежда, че следващата седмица ЕС ще наложи петролно ембарго на Русия и посъветва съюзниците да последват примера на Канада да конфискува руски суверенни активи, с които да се финансира възстановяването на Украйна.

mediapool.bg