Кламер БГ - Новини: ЕС очаква продължение на дипломатическите усилия за Украйна

ЕС очаква продължение на дипломатическите усилия за Украйна

Европа

|
Ср, 16 Фев 2022г. 13:52ч.
ЕС очаква продължение на дипломатическите усилия за Украйна

Шарл Мишел

Европейският съюз е готов да продължи дипломатическите усилия за решаване на кризата с Украйна, заявиха днес пред Европейския парламент ръководителите на европейските институции.

Призоваваме Русия да предприеме конкретни мерки за спадане на напрежението, това е условието за продължаване на дипломатическите усилия, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той определи действията на Русия като заплаха за мира и сигурността в Европа.

Единството ни е по-силно от всякога, признаваме евроатлантическите стремежи на Украйна, добави Мишел. Той предложи свикване на донорска конференция в подкрепа на украинската икономика. ЕС няма да изостави украинския народ, заяви той и предупреди, че Европа ще бъде твърда, ако дипломацията се провали.

Украйна сама взима решения за собственото си бъдеще и това не харесва на Кремъл, отчете председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Дипломацията не е казала последната си дума, вчера се появиха признаци на надежда, но са нужни действия, освен думи, добави тя.

Според нея евроатлантическата общност отдавна не е била толкова обединена, както в отговора си на руското поведение. Тя призова Москва да не избира пътя на войната.

По нейните думи за тази зима ЕС е подсигурен с газ, дори ако Русия спре или ограничи доставките. Трябва да се отървем от зависимостта от руския газ, да инвестираме в източници на възобновяема енергия, призова Фон дер Лайен.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел отбеляза нуждата руските тревоги за сигурността да бъдат взети предвид. Той определи като тревожно събитие призива да се признае независимост на Донецк и Луганск.

mediapool.bg