Кламер БГ - Новини: ЕС обеща на Украйна да подкрепя енергийната й сигурност

ЕС обеща на Украйна да подкрепя енергийната й сигурност

Европа

|
Вт, 12 Окт 2021г. 18:25ч.
ЕС обеща на Украйна да подкрепя енергийната й сигурност

Шарл Мишел, Володимир Зеленски и Урсула фон дер Лайен по време на пресконференцията в Киев, сн. ЕПА/БГНЕС

На среща на върха в украинската столица Киев лидерите на Европейския съюз обещаха да подкрепят енергийната сигурност на Украйна и подписаха споразумения за укрепване на връзките с нея, предаде Асошиейтед прес.

В съвместно изявление след срещата украинският президент Володимир Зеленски, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърдиха своя "траен ангажимент за засилване на политическото асоцииране и икономическа интеграция на Украйна с ЕС".

Те подчертаха, че по-нататъшните реформи и промени на регулациите в Украйна ще помогнат за установяване на условия за засилени икономически и търговски отношения с ЕС, водещи до по-нататъшна постепенна икономическа интеграция на Украйна в единния пазар на блока.

"Признали сме европейските стремежи на Украйна и приветстваме европейския й избор, както това е закрепено в споразумението за асоцииране и в контекста на влизането му в сила през септември 2017 г. след решение на държавните глави и правителствените ръководители на ЕС през декември 2016 г.", се посочва в изявлението.

"Потвърдихме пълната си подкрепа за усилията на "нормандския формат" (Германия, Русия, Франция, Украйна), на тристранната Контактна група, а също така на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), включително на нейната Специална мониторингова мисия в Украйна. Подчертахме важността на пълното изпълнение на мерките, които бяха договорени по време на срещата на "нормандската четворка" в Париж през декември 2019 г., а също така на пълното изпълнение на Минските споразумения" се казва в документа.

"Споразумяхме се за важността на координацията на международните усилия за укрепване на устойчивостта към нарастващите заплахи за сигурността и стабилността в Черноморския регион", се допълва в съвместното изявление.

"ЕС приветства усилията на Украйна за ограничаване на възможностите за извършване на корупционни действия и ангажирането й с борбата срещу влиянието на частните интереси ("деолигархизацията"), включително чрез юридически обосновано приемане и прилагане на съответното законодателство, и призовава Украйна към по-нататъшни стъпки в тази насока", се посочва в документа и се допълва, че "всестранното и последователно провеждане на съдебна реформа остава жизненоважно за укрепване на устойчивостта на Украйна и бъдещите й успехи".

"Искам да останем амбициозни в нашите отношения", написа в Туитър Фон дер Лайен и добави: "Между ЕС и Украйна съществува дълбока и специална връзка".

Запитана за перспективите за евентуално членство на Украйна в ЕС на пресконференцията след преговорите Фон дер Лайен отговори: "Ние сме едно европейско семейство и работим заедно".

Фон дер Лайен обеща, че ЕС ще помогне да се защити енергийната сигурност на Украйна и ще помогне за гарантиране на газовите доставки от съседните страни членки на блока.

"Сигурността на газовите доставки ще включва реверсивен поток, ако е необходимо от ЕС, например, от Словакия, която има желание да помогне", каза Фон дер Лайен и допълни: "Като цяло, това за което работим заедно, е независимост. Енергийната независимост е жизненоважна за Украйна и за ЕС".

Зеленски изрази надежда, че ЕС ще покаже "кураж и далновидност" като даде на Украйна ясен знак, че тя е "неразделна част от европейското пространство".

Украйна и ЕС подписаха днес споразумение, целящо да улесни въздушния транспорт, което според Мишел "отваря пазара за нискотарифни авиопревозвачи и предлага много повече възможности за контакти и пътувания".

Лидерите на ЕС потвърдиха също "своята непоколебима подкрепа и ангажимент към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите й граници".

mediapool.bg