Кламер БГ - Новини: ЕС започна да продава "зелени облигации"

ЕС започна да продава "зелени облигации"

Европа

|
Ср, 13 Окт 2021г. 12:25ч.
ЕС започна да продава "зелени облигации"

Йоханес Хан

Европейската комисия е продала първите си "зелени облигации", чрез които да набере средства за финансиране на проекти за опазване на климата като част от помощния пакет за възстановяване от коронакризата.

От първата емисия вече са събрани 12 млрд. евро, съобщи еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан.

По данни на ЕК търсенето е превишило предлагането над 11 пъти - подадени са били заявки на стойност над 135 млрд. евро.

Хан определи програмата на ЕС за продажба на "зелени облигации" като най-голямата в света, а началото й - като огромен успех.

Общо ЕК възнамерява да събере до 250 млрд. евро от "зелени облигации". По този начин трябва да се финансират около 30 процента от възстановителната програма на ЕС, която е на обща стойност близо 800 млрд. евро.

Средствата, които Еврокомисията се надява да събере от "зелени облигации" до 2026 година, изцяло ще бъдат насочени към проекти за борба с климатичните промени в страните членки. Като примери Хан посочи изследователски проект в областта на енергийния преход, строителство на вятърни паркове или дигитализация на производството на автомобили.

По информация на ЕК тази година вече са емитирани облигации за 68,5 млрд. евро, чрез които да се финансира възстановителният план.

Като цяло Еврокомисията иска да продаде облигации за 80 млрд. евро до края на 2021 година, включително "зелени облигации".

mediapool.bg