Кламер БГ - Новини: Помощи, намаляване на данъци и такси: ЕК предложи мерки срещу високите енергоцени

Помощи, намаляване на данъци и такси: ЕК предложи мерки срещу високите енергоцени

Европа

|
Ср, 13 Окт 2021г. 17:24ч.
Помощи, намаляване на данъци и такси: ЕК предложи мерки срещу високите енергоцени

Помощи, намаляване на данъци и такси: ЕК предложи мерки срещу високите енергоцени

Европейската комисия предложи днес краткосрочни мерки срещу растящите цени на енергоносителите, като отбеляза, че очаква цените да останат високи до пролетта на следващата година.

Комисията предлага държавите от ЕС да осигурят подкрепа за домакинствата и фирмите, включително с отпускане на държавна помощ и с намаляване на данъци и такси.

От друга страна, ЕК ще подкрепя купуването на запасни количества газ, проекти за енергийна ефективност и производство на възобновяема енергия.

В съобщение на комисията, цитирано от БТА, се уточнява, че мерките са насочени основно в помощ на уязвимите домакинства и малките фирми. Комисията допълва, че няма нужда от промени в действащото европейско законодателство за осигуряване на необходимата подкрепа.

ЕК предлага бедните домакинства да бъдат подпомогнати с ваучери или с поемане на част от сметките за енергия. Предвижда се възможност за разсрочване на плащанията по тези сметки, както и предприемане на мерки домакинствата, които не са погасили сметките си, да не бъдат изключвани от мрежата. ЕК препоръчва държавите да следят за възможни нарушения на европейските правила при работата на пазара на енергия.

Според комисията отговорът на днешните сътресения на енергийните пазари е в преминаването към чиста енергия и ЕС трябва да ускори този преход. ЕК отбелязва, че засега газът остава необходим енергиен източник и отчита, че ЕС разполага с хранилища, достатъчни за покриване на едва 20 на сто от годишните нужди от това гориво.

В средносрочен план ЕК предвижда да се улесни производството на чиста енергия, да се преразгледат правилата за ценообразуването на енергията, да се преосмисли работата на пазара на ток и да се повишат обемите на газовите хранилища. Според комисията е необходимо гражданите да бъдат насърчени сами да произвеждат част от енергията, която използват.

Предвижда се Европейският съвет да обсъди днешното предложение на ЕК до края на месеца. Комисията уточнява, че занапред не може да се изключат нови сътресения на енергийните пазари заради различни "геополитически, технологични, или икономически" причини.

Според представители на ЕК тази зима в ЕС едва ли ще има недостиг на газ, а ръстът на цените е свързан с възобновяването на икономическите дейности след овладяването на пандемията. По техните думи 20 държави от ЕС предприемат или подготвят да въведат мерки срещу поскъпването на енергията. Данни на ЕК показват, че ЕС зависи от внос на 97 но сто от използваните течни горива и 90 на сто от потребявания газ.

На 26 октомври ще има извънредно заседание на министрите на енергетиката в Люксембург, на което ще се разискват проблемите, свързани с високите цени на електроенергията. Това отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков на въпрос на БТА относно предложените днес от Европейската комисия краткосрочни мерки срещу растящите цени на енергоносителите.

Андрей Живков уточни, че предложените мерки от страна на ЕК са били обявени, докато е била срещата на служебното правителство със синдикатите и той все още не се е запознал с тях. След извънредното заседание в Люксембург се очаква и в България да се допълнят мерките, които ще бъдат предприети срещу високите цени на тока за бизнеса.

"Газпром" изпълнява договорите за доставки на газ, но не предлага допълнително

Засега "Газпром" изпълнява договорите за доставка на газ за държавите от ЕС, но почти не предлага допълнителни количества. Това съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон при представянето на предложенията на Европейската комисия за краткосрочно противодействие на нарасналите цени на енергоносителите.

Тя добави, че комисията разговаря със своите партньори, доставчици на горива. По нейните думи Норвегия е обявила началото на допълнително производство на газ от 1 октомври. Симсон съобщи, че през следващите седмици ще посети страните от Залива и вече е разговаряла с представители на Катар за състоянието на енергийните цени.

Попитана дали ЕК предлага държавите от ЕС да намалят облагането на горивата, еврокомисарят посочи, че правителствата имат възможност да определят размера на акцизите по своя преценка. Тя добави, че изборът на източниците на енергия е също в ръцете на държавите и те могат да решат да продължат използването на ядрена енергия. По думите й атомната енергия е сред източниците с ниско замърсяване за околната среда и много държави от ЕС вече са изразили намерение да продължат да я използват.

Насърчаваме производството на водород, защото това е работещо решение за случаите, където замяната на газа с ток е невъзможна, заяви Симсон. По нейните думи засега в държавите от ЕС, които са сключили дългосрочни договори за доставка на газ, промените на пазара не се отразяват твърде много.

Путин: Русия е готова да увеличи износа на газ, колкото е необходимо

Същевременно при откриването на енергиен форум в Москва, руският президент Владимир Путин, цитиран от Франс прес, заяви, че е готов да увеличи изнасяните количества газ за Европа толкова, колкото е необходимо за справяне с настоящата криза, предаде Франс прес.

"Ако поискат от нас да увеличим още износа, сме готови" да го направим, заяви президентът на енергиен форум в Москва. "Ще го увеличим толкова, колкото поискат партньорите ни. Няма отказ" от страна на Москва, допълни той.

"Газпром" е заинтересован от дългосрочни договори с Европейския съюз макар и на губеща цена спрямо цените на спотовия пазар, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Увеличаването на доставките през "Северен поток-2" би спомогнало за съществено намаляване на напрежението на европейския енергиен пазар, отбеляза той.

По думите му е много важно да се стабилизира газовият пазар, който преминава през безпрецедентна криза, най-вече в Европа.

Путин каза, че целта на форума е да бъде обсъден дългосрочен механизъм за балансиране на енергийния пазар, тъй като това е много важно в сегашната трудна ситуация.

Путин отбеляза, че недостигът на електричество стои зад увеличението на цените на газа в Европа и Москва е готова да обсъди допълнителни действия. Той добави, че е необходимо да има споразумение за това как да се балансират енергийните пазари.

Според руския президент газовият пазар не е нито балансиран, нито предсказуем, особено в Европа, но Русия изпълнява договорните си задължения по доставките на газ на Стария континент.

mediapool.bg