Кламер БГ - Новини: ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония

ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония

България

|
Вт, 13 Септ 2022г. 14:19ч.
ЕС не приема инициативата за референдум в Северна Македония

Сн. ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз не гледа с добро око на инициативата на ВМРО-ДПМНЕ за свикване на референдум срещу Договора за добросъседство с България, каза в интервю за предаването "360 градуса" посланикът на ЕС в Северна Македония Дейвид Гиър.

"Всяка инициатива, която може да бъде пречка и по пътя на страната към интеграция в ЕС, трябва да бъде избягвана. Въпросът за конституционните промени е суверенно решение, което трябва да бъде взето от самата държава", каза той.

По думите му страната вече има добри резултати в междуетническите отношения.

"Някои я смятат за модел, така че промените в конституцията ще засилят това, което вече сте направили досега. Но смятам, че трябва отново да се запитате коя е стратегическата цел, която страната се опитва да изпълни? Почти целият политически спектър смята, че целта е възможно най-бързо присъединяване към ЕС”, казва Гиър, цитиран от БТА.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ вече стартира процедурата за свикването на референдум срещу договора за добросъседство между двете държави от 2017 година. Партията развива силна антибългарска кампания, която е насочена срещу управлението на СДСМ.

В същото време позицията на ВМРО-ДПМНЕ е ключова. Вкарването на българите в македонската конституция е основното изискване, за да може Северна Македония да започне реални преговори за членство в ЕС. Това обаче изисква мнозинство от две трети в парламента, което управляващата коалиция не може да постигне.

В ново изявление от ВМРО-ДПМНЕ, цитирана от БГНЕС, посочи, че договорът за добросъседство с България е "в основата на всички проблеми и затова е необходим референдум и мобилизация на хората срещу него".

"Не може Македония само да поема задължения, а България да поставя условия", посочват от партията.

Според опозицията изследвания показват, че над 60% от македонците биха подкрепили референдума. ВМРО-ДПМНЕ призовава заедно с референдума да се върви и към предсрочни парламентарни и президентски избори.

Малко по-рано партия "Левица" обяви официално, че ще даде парламентарна и партийна подкрепа за провеждането на референдума.

Допитването обаче не се подкрепя от управляващите и албанските партии. То беше осъдено от президента Стево Пендаровски и от премиера Димитър Ковачевски.

Външният министър Буяр Османи от своя страна коментира във вторник, че конституционните промени не са риск, а "по-скоро са в услуга на държавата, защото представляват формализиране чрез конституцията на историческия факт, че в (Република Северна ) Македония заедно с мнозинството от македонския народ живее и българско малцинство".

"Защото преди няколко години дебатът изглеждаше по-иначе, говореше се за исторически корени, за един народ в две държави. Промените в конституцията с включването на българското малцинство са в подкрепа на зачитането на правата на малцинствата, което е една от европейските ценности”, каза Османи.

По думите му голяма част и от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не виждат проблем с вписването на българите в конституцията, но трябва време, за да надделее това мнение.

"И от ВМРО-ДПМНЕ знаят, че инициативата за референдум е вредна. Този опит да се минират трите стълба на евроатлантическа Северна Македония - договорът от Охрид, Договорът с Гърция и този с България -

не е добра идея, защото тези договори са международно гарантирани. Идеята за еднонационални референдуми е рискова, за който и да е стратегически въпрос за държавата. Това отваря "кутията на Пандора" и за еднонационални решения, а последиците са многослойни”, каза Османи.

mediapool.bg