Кламер БГ - Новини: "Галъп": Осем формации минават бариерата за влизане в НС

"Галъп": Осем формации минават бариерата за влизане в НС

България

|
Вт, 13 Септ 2022г. 15:10ч.
"Галъп": Осем формации минават бариерата за влизане в НС

снимка БГНЕС

Осем политически формации минават бариерата за влизане в Народното събрание, като изгледите на две от тях ще зависят от оставащите седмици на кампанията и избирателната активност. Това показва социологическото проучване на "Галъп интернешънъл Болкан", което е поръчано и финансирано от Българското национално радио (БНР).

Към днешна дата се очаква да гласуват близо половината имащи право на глас в България, което е сравнително ниска активност за стандартите от последните десетилетия. С това и предвидимостта на резултатите става по-трудно и са възможни размествания – с евентуалните колебания в активността и при различаващите се степени на мобилизация на различните типове електорати, които партиите имат, предупреждава "Галъп".

Ако изборите бяха в началото на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25.9% от потенциалните гласове, а "Продължаваме промяната" – 19.2%. Това е най-високият резултат за ГЕРБ от всички публикувани през септември социологически изследвания.

"Тези две формации са в главната битка в тази кампания и подредбата им ще зависи от степента, в която "Продължаваме промяната" успее или не успее да мобилизира привържениците, с които разполага, да гласуват. ГЕРБ от своя страна изглеждат в достатъчна степен консолидирани, макар видимо да не растат", коментира "Галъп".

ДПС и "Възраждане" засега изглеждат като преки конкуренти за третото място, съответно с 11.5% и 11.3%.

Заради очаквания вот за ДПС от чужбина, както и заради трудно уловимите тенденции на потенциална мобилизация на по-радикални привърженици на "Възраждане", е трудно предвидимо точното място на тези партии.

БСП засега е с 9.8% от потенциалния вот, а "Демократична България" е със 7.6%.

Драма до последния момент се очаква при "Има такъв народ" и "Български възход", които имат 4.3% и 4.2%. И двете формации имат своите ясни изгледи да са в парламента. Разбира се, тези изгледи много зависят от конюнктурата и най-вече от собствената им мобилизация.

"Изправи се, България" и ВМРО са на-големите под бариерата, съответно с резултати от 1,7% и 1,5%.

Прогнозираната избирателна активност от "Галъп" е 49% от имащите право на глас, което са около 2.6 милиона души. Социологическата агенция предупреждава, че са възможни

отклонения в широки граници заради напрегнатата ситуация.

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено с таблети, между 2 и 10 септември, сред 1002 души, по метода "лице в лице". Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

mediapool.bg