Кламер БГ - Новини: ЕП може да приеме специална резолюция за България заради корупцията

ЕП може да приеме специална резолюция за България заради корупцията

България

|
Ср, 30 Септ 2020г. 17:19ч.
ЕП може да приеме специална резолюция за България заради корупцията

България е заплашена от специална резолюция на Европейския парламент (ЕП) за върховенството на закона, заяви в сряда пред БНР вицепрезидентът Илияна Йотова, която е бивш евродепутат. По думите й отделната резолюция за България е безпрецедентна практика.

"Имам информация, че се готви специална резолюция за България. Отделна резолюция за една страна е много рядко нещо. Европейските институции се пазят от това да се бъркат във вътрешните процеси, особено политически. Да има специална резолюция…, не искам да знам какво ще пише в нея", заяви Йотова.

Насрочено

Какво ще пише във въпросната резолюция не е ясно. Гласуването й обаче е насрочено за 1 октомври в Комисията граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в европейския парламент. Вносител на предложението за резолюция е испанският евродепутат Хуан Фернандо Лопез Агилар. Той е член на групата на социалистите и демократите.

Всичко е наред

Наред със заплахата от специална резолюция, българските власти счетоха критичния доклад на ЕК за върховенството на закона за позитивен.

От години управляващите у нас са свикнали да си запушват ушите за казаното от Брюксел и да го тълкуват в собствена полза. По същия начин постъпиха и сега. Правосъдният министър Десислава Ахладова коментира, че докладът е позитивен и обективен. Тя обясни, че сферите, върху които акцентира комисията – върховенство на закона, корупция, медийната свобода и недосегаемостта на главния прокурор – съвпадали с приоритетите на правителството.

Работим активно

Ахладова заяви още, че комисията отчита, че от началото на годината са започнали няколко разследвания срещу хора от висшите етажи на властта – министри, зам.-министри и депутати, а някои от тях имат и обвинения. Тя не уточни за кои дела говори.

"По тези дела, искам да заявя, че се работи много активно с Германия и Италия", каза тя.

По-късно и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова видя доклада като "положителен и обективен". "Обективните доклади трябва да се четат обективно", добави тя.

"Комисията акцентира върху сфери, в които държавите-членки, конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-а страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират спазването на върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети на правителството. Докладът изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати и обвинения", каза още Дариткова.

БСП: Докладът описва държава, управлявана от задкулисието

Депутатът от БСП Крум Зарков заяви, че докладът за България е опис на държава, управлявана задкулисно, корумпирано и безконтролно.

"Това е доклад за изгубеното време, тъй като поне от 4 години насам тежките критики, отправени в него, са издигани няколко пъти от БСП включително и във вотове на недоверие, по отношение на пълния провал в борбата с корупцията. За тези години нито един от проблемите не е решен, а се появиха и няколко нови (...) И тогава се говореше за прекомерна власт на главния прокурор и липса на механизъм за контрол над актовете му, липса на възможност за наказанието му. И тогава имаше спорове за начина на конструиране на ВСС - и това е налице сега", каза социалистът на пресконференция в централата на партията.

По думите му констатациите за България не са изненада. "Крайно време е да разберем и комисията трябва да се престраши да го каже, че липсва каквато и да е индикация правителството да има идеята или волята да направят промени в необходимата посока. Докладът не споменава наличието на такава воля", добави депутатът.

Зарков подчерта, че в доклада се посочват не само проблемите с върховенството на закона, но и с медийната свобода.

"Трябва да отбележим, че и новото откриване на парламента беше придружено с практическото недопускане на граждани в сградата и отреждането на малка стая в мазето за журналистите", каза той.

"Ние като български граждани, като политици, като журналисти трябва да се възползваме от този процес. Не да замитаме проблемите под килима, а да кажем ясно и откровено, че това правителство не може да се справи, че неговата оставка е задължителна и ще бъде благотворна, ак оследващото, което и да е то, бъде наясно с решенията, които трябва да се вземат в областта на правораздаването, за да може най-сетна България да стане правова държава", каза още Зарков.

Какво не ни казва ЕК

Европейската комисия вижда проблемите у нас, но мълчи за последствията от тях. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Докладът не забелязва как тези проблеми се превръщат в чудовищна злоупотреба с власт, в онова, което изкара българските граждани на улицата", заяви той.

Според Иванов ЕК "вижда дърветата, но не и гората", защото е пропуснала да констатира например, че има снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов с пачки и кюлчета злато, а за произхода им не е образувано разследване.

"В доклада отсъства друга перверзия – институции, специално създадени да се борят с корупцията, които се превръщат в източник на корупцията", каза още Иванов. Според него специализираната прокуратура отдавна се е превърнала в бухалка за разправа с неудобни.

"Европа е в плен на нежеланието си да види цялата истина за България. Проблемът с Унгария и Полша е твърде голям и не им се иска трета страна в тази лига на корупционерите", каза още Иванов.

Аз откога ви повтарям?

Критичните констатации в доклада на ЕК не посочват нищо ново. В този дух бе коментарът на президента Румен Радев.

"Че аз тези констатации ги правя отдавна, закъсняха", заяви той.

mediapool.bg