Кламер БГ - Новини: Доналд Туск: Който е срещу върховенството на закона, не е християндемократ

Доналд Туск: Който е срещу върховенството на закона, не е християндемократ

Европа

|
Четв, 08 Ноем 2018г. 18:56ч.
Доналд Туск: Който е срещу върховенството на закона, не е християндемократ

Председателят на Европейския съвет и бивш премиер на Полша (2007-2014 г.) Доналд Туск отправи критики към политиците, противопоставящи се на европейските ценности или подкрепящи Русия и нейното ръководство. Той направи това изказване в четвъртък, през вторияден от конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки.

"Никой няма право, поне не в нашето политическо семейство, да посяга на либералната демокрация и нейните основи", каза Туск и добави: "Позволете ми да ви кажа откровено: ако заставате срещу върховенството на закона и независимите съдилища - вие не сте християндемократ. Ако не ви харесват свободните медии, ако толерирате ксенофобията, хомофобията, национализма и антисемитизма - вие не сте християндемократ. Ако поставяте държавата или нацията срещу или над свободата и достойнството на отделната личност - вие не сте християндемократ".

Според Туск християндемократ не може да бъде също човек, който "иска конфликт и разделение в глобален план и вътре в Европейския съюз". След това той втвърди тона.

"Ако подкрепяте Путин и нападате Украйна, ако подкрепяте агресора и заставате срещу жертвата - вие не сте християндемократ", отбеляза Туск.

Председателят на Европейския съвет изрази опасения също от стремежа "да се замени западния модел на либерална демокрация с източния модел на авторитарна демокрация".

В словото си Туск, който е бивши премиер на Полша и лидер на днес опозиционната десноцентристка партия "Гражданска платформа", не посочи никого поименно, но е очевидно, че думите му са насочени и към унгарския премиер Виктор Орбан.

Снощи, през първия ден на конгреса в Хелзинки, ЕНП, която е най-голямото политическо обединение в ЕС, прие специална резолюция, с която, без да я споменава поименно, поиска от управляващата в Унгария партия, да зачита ценностите и свободите, на които се основава съюзът и заяви, че те са изложени на сериозна заплаха.

Резолюцията е предупреждение към унгарския премиер Виктор Орбан, че ЕНП може да обмисли да изхвърли неговата партия ФИДЕС от състава си, поради притеснения за действията й относно върховенството на закона и запазването на демократичните свободи, отбелязва Ройтерс.

В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заяви, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.

"Популисткият и националистки екстремизъм, дезинформацията, дискриминацията и заплахите срещу върховенството на закона са най-голямата заплаха срещу свободата и демокрацията в Европа от вдигането на Желязната завеса", се казва в резолюцията.

"Подчертаваме, че ЕС е основан на ценностите на уважение към човешкото достойнство, свобода, демокрация и върховенство на закона" и се призовават всички членове на ЕНП да спазват, уважават и подкрепят тези принципи.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, заяви, че ценностите на блока са свещени, независимо към коя партия принадлежи премиерът "и дали това е в Унгария, Румъния, Полша, Малта, Гърция или Италия".

През последната година тези шест страни бяха обвинени в неспазване на ценностите на ЕС, припомня Ройтерс.

mediapool.bg