Кламер БГ - Новини: ЕК заплаши България със съд, защото не насърчава ВЕИ проектите

ЕК заплаши България със съд, защото не насърчава ВЕИ проектите

Greenpool

|
Четв, 02 Дек 2021г. 18:23ч.
ЕК заплаши България със съд, защото не насърчава ВЕИ проектите

ЕК заплаши България със съд, защото не насърчава ВЕИ проектите

Европейската комисия даде два месеца срок на България да въведе в законодателството си мерки за насърчаване развитието на възобновяемите енергийни източници за лични нужди и за формирането на енергийни общности. Ако това не се случи, страната ни ще бъде изправена пред Съда на европейския съюз, защото не е приела преразгледаната Директива (ЕС) 2018/2001 за насърчаване на използването на енергия от възобновяеми източници, съобщиха от Брюксел в четвъртък.

Реално България още не е приела определената от ЕС задължителна цел за поен 32 процента енергия от възобновяеми източници до 2030 г. В момента на българските граждани не се дава възможност да играят активна роля в развитието на ВЕИ, да формират енергийни общности за обмен на произведената от самите тях енергия.

Неприетата от страната ни директива също така се определя повишена цел от 14% за дела на възобновяемите горива в транспорта до 2030 г. и се подсилва критериите за гарантиране на устойчивост на биоенергията.

До 30 юни 2021 г. държавите членки трябваше да въведат в сила необходимите законови, подзаконови и административни разпоредби, за да се приведе националното законодателство в съответствие с тази директива.

България обаче дори не е уведомила ЕК какво смята да прави и затова през юли 2021 г. бе официално предупредена за следващите стъпки от страна на Брюксел, но и досега в Брюксел не са съобщени мерки за транспониране.

Реално правителството на ГЕРБ забави въвеждането на директивата за ВЕИ, а в краткия си живот и двата парламента това лято не успяха да стигнат до приемането й. В хода на преговорите за съставяне на правителство, засягащи частта енергетика, неведнъж бе отбелязано, че приемането на тези законови промени е изключително важно не само заради наказателната процедура, а и за трансформацията на енергетиката и намаляването на изхвърляните въглеродни емисии.

mediapool.bg