Кламер БГ - Новини: Държавата увеличава с 27% парите за елитните спортисти

Държавата увеличава с 27% парите за елитните спортисти

Спорт

|
Ср, 18 Окт 2023г. 10:31ч.
Държавата увеличава с 27% парите за елитните спортисти

Държавата увеличава с 27% парите за елитните спортисти

Министерството на младежта и спорта ще увеличи с 27% максималната сума, която ще се отпуска за подготовка на елитните спортисти, като треньорите им ще получават с 15% по-високи заплати.

С повишаването от догодина личните месечни средства за подготовка и възстановяване на спортистите ще достигат максималната сума от 3800 лева при 3000 лева в момента.

Уловката е, че тези пари ще получават само спортистите, които са спечелили олимпийска квота, а те са много малка част от всички. При треньорите и техните екипи максималното финансиране ще достигне 3900 лева на месец при таван от 3400 лева в момента.

“Министерството на младежта и спорта и федерациите трябва да продължат да работят заедно, за да може българските състезатели да се представят достойно на олимпийските игри в Париж догодина", каза спортният министър Димитър Илиев.

През 2024 година федерациите по олимпийски спортове ще могат да кандидатстват с проекти по две нови програми - подпомагане на проекти за олимпийска подготовка и финансово подпомагане на проекти за развитие на спорта за високи постижения за олимпийски спортове.

Програмата за високи спортни резултати включва индивидуални и колективни спортове, които сачаст от програмата на летните олимпийски игрив Париж през 2024 и зимните олимпийски игри в Италия през 2026.

Очаква се програмите да бъдат утвърдени от министъра на младежта и спорта до 31 октомври, като срокът за кандидатстване е до 1 декември.

mediapool.bg