Кламер БГ - Новини: Държавата отпуска 4.6 млн. за увеличение на заплатите в РЗИ и Спешна помощ

Държавата отпуска 4.6 млн. за увеличение на заплатите в РЗИ и Спешна помощ

България

|
Ср, 21 Дек 2022г. 12:58ч.
Държавата отпуска 4.6 млн. за увеличение на заплатите в РЗИ и Спешна помощ

Държавата отпуска 4.6 млн. за увеличение на заплатите в РЗИ и Спешна помощ

Министерският съвет отпусна 4.6 млн. лева на здравното министерство за повишение на заплатите в Спешна помощ и Регионалните здравни инспекции. Здравни инспекции ще получат 1 216 700 лв., с които считано от 1 декември тази година възнагражденията на всички служители ще бъдат вдигнати с 30%. Възнагражденията в системата са много ниски и служители с по 20 години стаж получават заплати около 1000 лева. По-високият размер на заплатите ще бъде запазен и през следващата година.

Центровете за спешна медицинска помощ получават общо 3 400 000 лева за повишение наосновните заплати на служителите, считано от 1 декември т. г.

Служебното правителство вече отпусна през септември допълнителни 9.8 млн. лв. на Министерството на здравеопазването за финансова подкрепа на служителите в центровете за спешна медицинска помощ за три месеца. С тях бяха осигурени допълнителни около 600 лв. за лекарите месечно над заплатите, за фелдшерите и медицинските сестри - около 400 лева, за санитарите - около 350 лева, а за шофьорите на линейки - около 150 лв. и за парамедиците - около 170 лв.

Идеята е увеличението на заплатите в Спешна помощ също да бъде запазено и през новата година.

"Предложението на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев за осигуряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването е съобразено с непрекъснато увеличаващия се обем от медицински и здравни дейности, извършвани от РЗИ и ЦСМП, с необходимостта от преодоляване недостига на квалифициран и мотивиран персонал, както и с тази – да бъде намерена дългосрочна компенсация за получаваните по време на извънредната епидемична обстановка допълнителни възнаграждения за служителите, пряко ангажирани с предотвратяване разпространението на Covid-19", казаха от Министерството на здравеопазването.

mediapool.bg