Кламер БГ - Новини: Николай Денков обяви, че е отворена е вратата за министри от БСП и от "Български възход“

Николай Денков обяви, че е отворена е вратата за министри от БСП и от "Български възход“

България

|
Ср, 21 Дек 2022г. 13:20ч.
Николай Денков обяви, че е отворена е вратата за министри от БСП и от "Български възход“

Николай Денков

Кандидатът за премиер на "Продължаваме Промяната"(ПП) акад. Николай Денков не изключи в правителството, което той трябва да сформира, да има министри от БСП и от "Български възход". Отворена е вратата за разговори за състава на правителството, с "БСП за България" ще обсъдим тези възможности, с "Демократична България" вече водим такива разговори, каза Денков пред Нова телевизия в сряда.

От "Продължаваме Промяната" обявиха още вчера, че предлагат разговори на всички парламентарни групи. Целта е партиите да се обединят по приоритети в програмна декларация, която да се гласува в началото на януари в пленарна зала. Акад. Денков съобщи тази сутрин, че първите разговори са насрочени за петък и във формат кръгла маса.

Това, което би могло да ни обедини, са ясни национални цели – Шенген, еврозона, социални промени. Никоя от тях няма да събере пълно мнозинство, но всяка от тях може да събере различно мнозинство, коментира кандидатът за премиер на ПП. Всяка от целите ще бъде разписана в конкретни законопроекти и реформи. Въпросът е да се заложи и план-график с това какво трябва да свърши парламентът и какво трябва да свърши Министерският съвет, за да се постигнат целите. По думите на Денков, ако програмната декларация се гласува в Народното събрание, всеки един от тези пакети със закони може да събере мнозинство за приемане. Той потвърди, че става дума за нещо като график за работа на парламента и задачи пред бъдещо правителство.

"Идеята на една парламентарна република е да има правителство, излъчено от Народното събрание и те да работят в нужната координация. Ние като правителство казваме на парламента, че ще работим заедно", уточни Николай Денков.

Няма как да направим коалиционно правителство с ГЕРБ или с ДПС, каза кандидатът за премиер. Ако те обаче подкрепят съответната декларация, ние бихме могли да обсъдим с тях състав на кабинета. Ако те имат някакви виждания кой министър би бил подходящ за даден пост, ние ще го обсъдим с тях, добави акад. Денков, но подчерта, че не става въпрос за лица от редиците на двете политически формации. Той обаче не изключи възможността за министри, предложени от БСП и от "Български възход".

Проблемът ни с "Възраждане" не е просто в приоритетите. Те имат други виждания, други ценности, уточни Денков.

Бойко Борисов в момента не може да обедини хората. Дали ние можем – предстои да видим. Моделът на управлението, при който настрани изтичат огромни количества пари, трябва да престане. Ако ГЕРБ влязат в тази дискусия, ще сме по-отворени към тях, каза акад. Николай Денков.

mediapool.bg