Кламер БГ - Новини: Дългият прием на парацетамол повишава риска от инфаркт и инсулт при хора с високо кръвно

Дългият прием на парацетамол повишава риска от инфаркт и инсулт при хора с високо кръвно

Свят

|
Вт, 08 Фев 2022г. 16:09ч.
Дългият прием на парацетамол повишава риска от инфаркт и инсулт при хора с високо кръвно

Дългият прием на парацетамол повишава риска от инфаркт и инсулт при хора с високо кръвно

Хората с високо кръвно налягане, които приемат парацетамол по лекарско предписание, може да са в по-висок риск от инфаркт и инсулт, сочи ново проучване на Единбургския университет, цитирано от BBC.

Лекарите трябва да обмислят рисковете и ползите за пациентите при продължителен прием на лекарството в продължение на няколко месеца, посочват изследователите.

Краткотрайният прием на парацетамол при главоболие и температура е безопасен, подчертават учените.

Други експерти заявяват, че е нужно изследване на повече хора за по-дълъг период, за да бъдат потвърдени разкритията.

Парацетамолът се използва широко в цял свят като бързо действащо болкоуспокояващо, но се предписва и при хронични болки, въпреки малкото доказателства за ползите при дългосрочната му употреба, отбелязва BBC. Артритът е една от най-честите причини за хронична болка в Обединеното кралство.

През 2018 г. на половин милион души – на един от всеки десет в Шотландия е бил предписан парацетамол.

Ако тези хора са и с високо кръвно налягане - състояние, което засяга един на всеки трима души в Обединеното кралство - те може да са по-застрашени от инфаркт и инсулт, сочи проучването.

То проследява 110 доброволци, две трети от които приемат лекарства за високо кръвно налягане или хипертония.

В рандомизирано проучване те е трябвало да приемат 1 грам парацетамол четири пъти на ден в продължение на две седмици - обичайна доза за пациенти с хронична болка - и след това плацебо за още две седмици.

Проучването показва, че парацетамолът повишава кръвното налягане, "един от най-важните рискови фактори за инфаркти и инсулти" - много повече от плацебо, казва клиничният фармаколог от Единбургския университет проф. Джеймс Диър.

Изследователите съветват лекарите да назначават на пациенти с хронична болка първоначално възможно най-ниска доза парацетамол и да следят внимателно тези с високо кръвно налягане и в риск от сърдечно-съдови заболявания.

mediapool.bg