Кламер БГ - Новини: БСП ще търси програмно управление в сегашния коалиционен формат

БСП ще търси програмно управление в сегашния коалиционен формат

България

|
Нед, 12 Юни 2022г. 20:17ч.
БСП ще търси програмно управление в сегашния коалиционен формат

Драгомир Стойнен на влизане на

Националният съвет на БСП излезе в неделя с позиция, че партията остава в управляващата коалицията, ще подкрепи актуализацията на бюджета, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова, която е и вицепремиер и министър на икономиката, ще търси консенсус с "Продължаваме промяната" (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) за програмно управление в сегашната управленска коалиция до края на 2022 г. Целта е преодоляване на кризите чрез приемане на актуализация на Бюджет 2022 г., пакета закони, необходими за стартиране на Националния план за възстановяване и устойчивост и изготвяне и приемане на държавния бюджет за 2023 г., съобщиха от "Позитано" 20.

Самата Нинова не направи коментари пред медиите след края на продължилата часове среща на висшето ръководство на социалистите.

Според партията предвид войната в Украйна, енергийната криза и пандемията от коронавирус провеждането на извънредни парламентарни избори сега в страната за нецелесъобразно.

"Тук е въпрос на отговорност България да не бъде хвърлена за трети пореден път от "Има такъв народ" в предсрочни избори и в хаос", коментираха Драгомир Стойнев и Филип Попов.

"Държавата има нужда от правителство. Този, който ви говори, че в момента по-добре е да има избори, отколкото правителство - било то коалиционно, било то експертно, за мене е политически идиот", коментира депутатът от БСП Драгомир Стойнев пред журналисти в неделя преди началото на срещата, посветена на политическата ситуация в държавата и актуализацията на бюджета

Според Филип Попов нови избори ще са фатални за стабилността в страната.

"Не е въпросът в постове и министерства, тук е въпрос на отговорност България да не бъде хвърлена за трети пореден път от ИТН в предсрочни избори, в хаос"., смята той

"Искам да видя актуализацията на бюджета, за да се подкрепят хората. Ако хората в Народното събрание имат някакво чувство за отговорност би трябвало да гласуват за актуализацията“, смята социалният министър Георги Гьоков.

Според него не е възможна частична актуализация на бюджета.

"Стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет и много сложно би било някой да каже - това го правим, това не го правим, защото трябва да каже откъде идват парите за това, което правим, и къде отиват парите от това, което не го правим. Оттам идва сложността на бюджета", каза още Гьоков.

По-късно пред бТВ Гьоков коментира, че БСП не иска нито едно от овакантяващите се министерски кресла от ИТН. Условието е да се запълнят с качествени хора, които да вършат работа.

Според него песимистичната прогноза за живота на правителството е до края на 2022 г., а оптимистичната е до края на мандата, ако на местните избори партиите от коалицията получат достатъчно общини.

mediapool.bg