Кламер БГ - Новини: Пороите изрониха пътища, наводниха улици и затвориха "Петрохан"

Пороите изрониха пътища, наводниха улици и затвориха "Петрохан"

България

|
Нед, 12 Юни 2022г. 20:46ч.
Пороите изрониха пътища, наводниха улици и затвориха "Петрохан"

Пороите изрониха пътища, наводниха улици и затвориха

Падналите в ранните часове в неделя обилни дъждове в Северозападна България доведоха до пропадане на пътища, наводнени улици. Проходът "Петрохан" бе затворен за неясно колко време, след като падналите 120 литра на кв. м запушиха водосток и водата вмест ода мине под пътя го заля и изрони асфалта. Водната стихия нанесе щети за милиони левове във Вършец и Криводол.

Река Ботуня излезе от коритото си и отнесе седем моста, наводни над 20 къщи във Вършец, а откъснат водопровод остави квартал "Заножене" без питейна вода. Щетите са огромни, каза кметът инж. Иван Лазаров, цитиран от БНР.

Випремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери на място ситуацията.

По думите му вече има план за разчистването на Петрохан. По-късно водата се оттече и местната власт започна разчистване и отводняване на залетите имоти, а на „Петрохан“ започна възстановяване на засегнатите участъци.

"Точно до нас и под пътя има една огромна пещера – каверна, в която фактически пътят виси над нея. Дърветата, които виждате, са били с десетина метра по-насам, сега са се сринали надолу и де факто става дума за бедствено аварийно положение. И всъщност той е опасен в тази зона, може да пропадне във всеки един момент", коментира Караджов.

"Ще направим всичко възможно до края на утрешния ден да пуснем движението поне в една лента", съобщи инж. Ивайло Спасов, директор на Областното пътно управление Монтана.

Колко време ще отнеме укрепването на свлечения участък, на този етап не е ясно.

Над 100 литра на кв. метра паднаха над Вършец, водата изтръгнала цели дървета и заедно с камъни и ги е влачила към квартал "Заножене".

"Най-важното е, че няма жертви, такова бедствие, такава огромна стихия. За момента имаме сигнали само за удавени животни на територията на общината, но за хора пострадали, слава Богу, няма", каза кметът Лазаров.

Министър Караджов посочи, че още в понеделник ще предложи на правителството да окаже финансова помощна засегнатите населени места.

В община Криводол по долното течение на река Ботуня, където придошлите води също предизвикаха мащабни наводнения, обстановката се нормализира. Водното ниво спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше обявено частично бедствено положение, опасността вече е отминала и там започна отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Опасността за Ракево е отчетена още в събота вечерта след рязкото покачване на нивото на реките Ботуня и Лева, чийто водосбор преминава през селото. Незабавно обявено частично бедствено положение.

Заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов обясни, чу реката е прескочила преградите, но веднага са били мобилизирани пожарната, местните групи и на място до късните часове на нощта са се опитвали да предпазят имотите и училищата, детските градини с пясък в чували, с техника – багер.

mediapool.bg