Кламер БГ - Новини: До месец големи групи мигранти ще стигнат до границата

До месец големи групи мигранти ще стигнат до границата

България

|
Пет, 27 Авг 2021г. 13:55ч.
До месец големи групи мигранти ще стигнат до границата

Снимка: БГНЕС

До месец големи групи мигранти от Афганистан ще стигнат до българската граница. Това заяви в парламента вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му в момента "големи маси" от хора се движат в посока България.

През последните дни са правени срещи между МВР, военното министерство и други институции, за да се начертае план за действие. В разговорите е било сключено и земеделското министерство, тъй като голяма част от пограничните пътища са негова собственост.

На този фон граничната ограда е в лошо състояние, каза още силовият вицепремиер. По думите му през последните години съоръжението изобщо не е поддържано. Грижата за оградата бе възложена на управителите на три области – Ямбол, Хасково и Бургас. Сега спешно се търсят средства, защото според Рашков на места ограда е съборена или пропаднала. Още миналата седмица стана ясно, че на места оградата е обрасла с буйна растителност, която ще я повреди, ако не бъде изсечена.

Мигрантските центрове на МВР са запълнени на 75%, каза още Рашков. Той обясни, че при нужда могат да се разкрият още около 200 места, но това засега не се залага. МВР не предвижда построяването на нов мигрантски лагер в село Бояново, каза още Рашков. Такива планове имаше при предишното ръководство на МВР. Те бяха посрещнати със сериозно недоволство от местните хора. В петък депутатът от БСП Кристиян Вигенин заяви, че също би се включил в протести, ако силовото ведомство има намерение да настанява чужденци там.

Центровете на агенцията за бежанците, които имат над 5000 места, засега разполагат с капацитет, каза още Рашков.

До часове армията също ще се включи в охраната на границата. Това бе потвърдено от военния министър Георги Панайотов, който в четвъртък каза, че ще подпише заповед за изпращане на между 400 и 700 военни заедно с техника.

С 600 души се увеличават патрулите на граничната полиция, каза пък премиерът Стефан Янев. Следващата седмица ще има заседание на съвета по сигурността към Министерския съвет за набелязване на още мерки.

mediapool.bg