Кламер БГ - Новини: До ден се очакват пробите на детето от Бургас с неуточнен хепатит

До ден се очакват пробите на детето от Бургас с неуточнен хепатит

България

|
Пон, 09 Май 2022г. 13:27ч.
До ден се очакват пробите на детето от Бургас с неуточнен хепатит

До ден се очакват пробите на детето от Бургас с неуточнен хепатит

До ден се очаква да излязат пробите на детето от Бургас с неуточнен хепатит, за което преди ден министърът на здравеопазването Асена Сербезова съобщи, че е първият съмнителен случай у нас за новия хепатит с неизвестен произход, който се проявява сред деца в цяла Европа.

Детето е на 4 години и половина и е било лекувано в инфекциозното отделение на бургаската болница в продължение на седмица, след което е било изписано в добро състояние. Пробите му са били изпратени за допълнителни изследвания в Националния център по заразни и паразитни болести. Очаква се резултатите от тях да излязат утре.

Досега направените изследвания показват, че в случая на детето от Бургас не става въпрос за познатите досега видове на този вирус, съобщи д-р Тенчо Тенев, завеждащ националната референтна лаборатория "Хепатитни вируси" към Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в понеделник пред БНР.

"В момента се изчакват резултатите от допълнително проведените изследвания, които ще бъдат готови утре", допълни доц. Любомира Гломб, която оглавява отдел "Вирусология" на центъра. Тя не очаква в България да се появи сериозно огнище на новия вид на хепатит, регистриран в началото на миналия месец във Великобритания.

Зам.-директорът на бургаската болница д-р Светослав Тодоров обясни пред Нова телевизия, че детето е имало завишени стойности на чернодробните ензими, обща отпадналост, пожълтяване на кожата и склерите. То е лекувано в болница около една седмица и вече е изписано.

На детската градина, която детето посещава, е издадено предписание да се направи дезинфекция на помещенията и да се наблюдават контактните лица.

mediapool.bg