Кламер БГ - Новини: Днес е експертното обсъждане на ползите и рисковете от ваксината на Pfizer/BioNTech (видео)

Днес е експертното обсъждане на ползите и рисковете от ваксината на Pfizer/BioNTech (видео)

Свят

|
Четв, 10 Дек 2020г. 16:10ч.
Днес е експертното обсъждане на ползите и рисковете от ваксината на Pfizer/BioNTech (видео)

Съвещателният експертен комитет към Агенцията за храните и лекарствата на САЩ (FDA) обсъжда днес на открито за обществеността заседание ползите и рисковете от ваксината срещу Covid-19 на Pfizer/BioNTech. Очаква се скоро агенцията да се произнесе по заявлението на спешно приложение.

Великобритания бе първата държава, разрешила ваксината за употреба. Тя вече се инжектира на възрастни хора и медицински лица. През първите няколко дни бяха засечени два случая на странични ефекти при медицински лица с алергия, поради което британските власти решиха засега хора с алергии да не се инжектират. Ваксината на Pfizer е и първата, която се очаква да пристигне в България преди Нова година. Те вече е одобрена също в Бахрейн и Канада.

Преди два дни FDA публикува доклад с резултатите от клиничното проучване, от които става ясно, че ефективността на ваксината за предотвратяване на зараза с Covid 19 след втория прием е 95% и на практика не са наблюдавани почти никакви значими негативни странични ефекти в продължение сред около 20 000 лица, на които е приложена.

Заседанието на съветническия комитет започна в 16 ч. българско време и може да се проследи тук:

mediapool.bg