Кламер БГ - Новини: СЗО: Хората най-често умират от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет

СЗО: Хората най-често умират от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет

Свят

|
Четв, 10 Дек 2020г. 16:27ч.
СЗО: Хората най-често умират от сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет

Неинфекциозните болести като сърдечно-съдовите заболявания, рак, диабет и Алцахаймер са най-честите причини за смърт в света, показва изследване на Световната здравна организация.

Седем от десет случая на смърт през 2019 г. са причинени от неинфекциозни болести, което е увеличение в сравнение с 2000 г., когато те са били водеща причина при 4 от 10 случая, сочи проучването за смъртността и заболеваемостта по света, обхващащо последните две десетилетия. Тези нови оценки ясно подчертават необходимостта от глобален фокус върху превенцията, диагностицирането и лечението на сърдечно-съдови заболявания, рак, диабет и хронични респираторни заболявания, посочва генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Към 10-те главни причини за смъртност вече влиза и болестта на Алцхаймер и други видове деменция, при това в Европа и Америка се оказват на трето място в списъка, отбелязва Би Би Си по повод доклада.

Експертите на СЗО подчертават, че основно от това заболяване страдат жените: около 65% от случаите при тях са с летален изход.

За последните две десетилетия със 70% се е увеличила смъртността от диабет, от който по-засегнати са мъжете. Най-голям ръст на тази отрицателна тенденция е отчетен в Близкия Изток.

Най-опасните инфекциозни заболявания остават заболявания на долните дихателни пътища, включително вирусна пневмония (именно това е най-често причината за смъртта при Covid-19).

Средната продължителност на живота се е увеличила с 6 години

СЗО прави заключения, че в сравнение с 2000 г. средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила с 6 години. Сега тя е повече от 73 години, като преди 20 години

е била 67.

Докладът обаче показва, заради увеличението на инвалидността хората прекарват в добро здраве само 5 от тези допълнителни години.

През 2019 г. сърдечно-съдовите заболявания, диабетът, инсултът, ракът на белите дробове и хроничната обструктивна болест на белия дроб съвкупно са довели до загубата на близо 100 милиона допълнителни години живот в добро здраве, в сравнение с 2019 г.

Основните причини за смърт през 2019 г.

1. Исхемична болест на сърцето

2. Инсулт

3. Хронична обструктивна болест на белия дроб

4. Инфекция на ниските дихателни пътища – инфекциозно заболяване

5. Неонатални заболявания – инфекциозно заболяване

6. Ракови заболявания на трахеята, бронхите и белия дроб

7. Болест на Алцхаймер и други форма на деменция

8. Диария – инфекциозно заболяване

9. Захарен диабет

10. Заболявания, свързани с бъбреците

Изследването е изготвено въз основа данни събрани данни преди пандемията от Covid-19 и не отчита как новият коронавирус е повлиял на общите тенденции през последните години. СЗО отбелязва, че следващият й доклад "ще съдържа оценки на прякото и непрякото въздействие на пандемията от Covid-19 върху смъртността и заболеваемостта".

Убиец номер едно

Основната причина за смърт в световен мащаб остава исхемична болест на сърцето – 16% от всички летални изходи се пада именно на нея. При това за последните 20 години смъртността вследствие на това заболяване е нараснала с над 2 милиона, достигайки 9 милиона на година.

Неонаталните заболявания, които са на пето място в списъка на СЗО, остават на първите места като причинители на смърт в страни с ниски доходи.

СЗО отбелязва, че смъртността при раждане значително е намаляла . През 2019 г. са умрели 3 милиона новородени или с 1.2 милиона по-малко, отколкото през 2000

Данните на СЗО показват, че като цяло светът е станал много по-добър в справянето с инфекциозните заболявания през последните години в сравнение с показателите от 2000 г. Болести като туберкулоза и ХИВ/СПИН вече не са сред първите 10 причини за смърт в света, въпреки че остават сериозна заплаха за живота в африканските, азиатските и други страни с ниски доходи.

ХИВ/СПИН е бил на осмо място сред десетте най-важни причина за смърт през 2000 г., докато сега е на 19-та позиция.

Сред другите сериозни причини за смърт в света през 2000-2019 г. СЗО отбелязва пътнотранспортни произшествия, особено в Африка и Близкия изток. 75% от жертвите три такива катастрофи са мъже.

Проучването обръща специално внимание и на броя на американците, умиращи от наркотици. Това е единственият регион в света, където наркотиците са в топ 10 на причините за смърт.

mediapool.bg