Кламер БГ - Новини: Митьо Очите вече е в ареста в София

Митьо Очите вече е в ареста в София

България

|
Пет, 15 Фев 2019г. 23:07ч.
Митьо Очите вече е в ареста в София

Димитър Желязков - Митьо Очите, бе доведен в България с редовен полет от Истанбул в петък вечерта. Това става половин година след задържането му от турските власти по искане на българската прокуратура заради задочно обвинение като ръководител на организирана престъпна група за наркотрафик, палежи и рекет.

Веднага след кацането той бе отведен в ареста на Националната следствена служба под полицейска охрана, предаде БНР.

.Според заместник-главния прокурор Иван Гешев, Желязков може да се изправи пред Специализирания съд още утре. Тогава може да стане ясно дали срещу него ще бъдат повдигнати допълнителни обвинения и дали ще остане в ареста за постоянно.

През август м.г. спецпрокуратурата проведе акция в бургаския край срещу предполагаема престъпна група с лидер Митьо Очите. Задържани бяха 19 души.

Митьо Очите бе задържан по-късно в луксозен хотел в Истанбул заедно със зърнения бос и общински съветник от Бургас Бенчо Бенчев. За кратко бе задържан и бившият депутат от ДПС Несрин Узун, който е бил с тях. Срещу Бенчо Бенчев бе повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина.

Заради скандала Бенчев беше освободен от заместник-председателския пост в Бургаския общински съвет. Преди това БСП го изключи от групата си.

Бенчо Бенчев обяви, че случайно са се видели с Желязков в Гърция, при което поел ангажимент да го превози до Истанбул, защото бил болен и имал нужда от лечение. По време на скандала Бенчев обяви, че е финансирал левицата, но партийният лидер Корнелия Нинова отрече подобна информация.

mediapool.bg