Кламер БГ - Новини: След Хитрино има нов инцидент с влак на "Булмаркет", този път в Пловдив

След Хитрино има нов инцидент с влак на "Булмаркет", този път в Пловдив

България

|
Съб, 16 Фев 2019г. 14:40ч.
След Хитрино има нов инцидент с влак на "Булмаркет", този път в Пловдив

Национална следствена служба (НСлС) поема разследването на дерайлиралата в Пловдив влакова композиция, която превозва 27 цистерни с пропан-бутан, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Влакът е на фирмата "Булмаркет", която е собственик и на катастрофиралия влак на гара Хитрино.

“Един и същ локомотив е водил и взривилия се влак в Хитрино, и товарната композиция, която дерайлира тази сутрин в района на Централна гара - Пловдив”, разказа окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Пробите за наркотици и алкохол на тримата машинистиса отрицателни. Те не са пострадали.

Новият инцидент е станал в 04:16 ч. в събота сутринта, когато три вагона и два локомотива от товарната композиция, идваща от Сърбия, са дерайлирали на втори коловоз на гарата.

“Разследването се ръководи на място от окръжния прокурор Румен Попов и в рамките на днешния ден стартираме с огледи на местопроизшествие и разпити на свидетели. Изпращат се мобилните криминалистически лаборатории на място, а експертите, които сме ангажирали да подпомагат разследването са същите, които участваха като подпомагащ екип и при разследването на Хитрино. Собственикът на влаковата композиция е същият, който е собственик и на влаковата композиция в Хитрино“, обясни

прокурор Арнаудова.

Разследва се престъпление по транспорта с причинени имуществени вреди.

Управителят на “Булмаркет“ Петър Ганев съобщи, че машинистите са се движили с нормална скорост от 35 км/ч. По думите му първоначалният оглед е показал проблем със стрелката на коловоза.

Веднага след инцидента контактната мрежа е изключена от напрежението, много от влаковете закъсняват. Вагоните с пропан-бутана бяха изтеглени. Започна акция по изправяне на дерайлиралите локомотиви.

Спряно е движението на влаковете между Пловдив и Филипово. При инцидента няма пострадали и няма опасност за населението. Екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" са на място и са предприети действия за осигуряване на проходимост на жп трасето. Назначена е комисия за разследване, която ще установи причините за инцидента.

Това е пореден инцидент с дерайлирал влак на българска територия. В края на декември от релсите излезе пътнически влак, докато изпълняваше курс между гарите Якоруда и Белица. Причината за катастрофата бе паднала земна маса на релсовия път.

Десет дни преди това бърз влак излезе от релсите между гарите Своге и Реброво в Искърското дефиле. На 19 ноември осем души пострадаха, след като влак се блъсна в паднала на релсите скала в Кресненското дефиле.

mediapool.bg