Кламер БГ - Новини: Дмитрий Гудков е напуснал Русия като тактическо отстъпление

Дмитрий Гудков е напуснал Русия като тактическо отстъпление

Свят

|
Вт, 08 Юни 2021г. 13:00ч.
Дмитрий Гудков е напуснал Русия като тактическо отстъпление

Дмитрий Гудков

Руският опозиционен политик Дмитрий Гудков каза днес, че решението му да напусне Русия е "тактическо отстъпление", станало неизбежно при невъзможността му да се занимава ефективно с политика заради нарастващия натиск на властите, предаде Ройтерс.

Гудков, който миналата седмица беше задържан за два дни по дело, за което той казва, че е скалъпено, заяви, че е напуснал Русия, след като получил предупреждения от близки до Кремъл лица, че ако остане в страната, ще бъде арестуван.

До 2016 г. Гудков беше депутат в долната камара на парламента и се надяваше да се кандидатира отново през септември. Той обаче каза, че натискът върху него и семейството му от страна на властите за момента е направил невъзможна политическа дейност в самата Русия.

Мисля, че оставайки в страната, не мога да бъда ефективен в среда, където по същество всяка политическа дейност води до излежаване на присъда в затвора не само за самите политици, но и за техните привърженици и за членовете на семействата им, написа във Фейсбук Гудков, който сега е в Украйна.

Това не е поражение, подчерта той във връзка с решението си да избяга. Това е тактическо отстъпление за прегрупиране на силите, уточни Гудков.

През 2013 г. Гудков беше изключен от партията "Справедлива Русия" за организиране на неразрешени улични протести. Той обвинява Кремъл в репресии срещу опозицията, за да стане невъзможно за независими кандидати да се кандидатират за тазгодишните парламентарни избори. Кремъл отрича да се е опитвал да разчисти терена от политически опоненти.

Гудков каза днес по украинска телевизия, че след като приключи с предварително насрочените си ангажименти в Киев, ще отиде при родителите си в България. Бащата на Гудков - Генадий Гудков, е бивш политик и критик на Кремъл, който през 2019 г. се премести във Варна като предпазна мярка.

Искам да се върна в Русия, но е трудно да кажа кога ще стане, каза Дмитрий Гудков по украинската телевизия "Украйна 24".

mediapool.bg