Кламер БГ - Новини: 800 ареста по време на гигантска международна полицейска операция

800 ареста по време на гигантска международна полицейска операция

Свят

|
Вт, 08 Юни 2021г. 14:25ч.
800 ареста по време на гигантска международна полицейска операция

800 ареста по време на гигантска международна полицейска операция

Над 800 души са арестувани при огромна международна полицейска операция срещу организираната престъпност, станала възможна благодарение на разкодирани съобщения между нарушители на закона. Това съобщи на пресконференция представител на Европол, цитиран Франс прес.

"Тези данни доведоха миналата седмица до стотици полицейски операции в цял свят, от Нова Зеландия до Австралия, без да забравяме Европа и САЩ, и дадоха впечатляващи резултати", заяви Жан-Филип Льокуф, зам.-директор по операциите в Европол. "Над 800 ареста, над 700 обискирани обекта, над 8 тона кокаин", изреди той.

Операцията стана възможна благодарение на разкодирани съобщения между нарушители на закона и даде възможност да бъде спасен животът на повече от сто души, каза днес на пресконференция един от ръководители на ФБР. "През последните година и половина ФБР снабди престъпни организации в над 100 страни с повече от 300 криптирани устройства, които ни дадоха възможност да следим комуникациите им", обясни зам.-директорът на ФБР Калвин Шивърс пред журналисти в централата на Европол в Хага. "Премахнати бяха над 100 смъртоносни заплахи", добави той.

До арестите се е стигнало, след като австралийската федерална полиция и ФБР тайно са държали под наблюдение комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полиции на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. Всички те в продължение на три години са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакъв род престъпници, пояснява австралийската полиция. Новозеландската полиция пък описва операцията като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност.

Операцията се наричала "Троянски щит". Тя е позволила и на разследващи от 16 страни да наблюдават членове на мафията, на азиатски престъпни синдикати и на банди на моторизирани престъпници.

До прехващането на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР. Съобщенията между престъпниците се отнасяли до планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложението е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон. Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да си дават никаква сметка за това.

Според австралийски медии полицаите участвали в раздаването на тези телефони на известни престъпници, в това число и на австралиец, издирван за трафик на дрога и избягал в Турция.

Само в Австралия по време на операцията бяха извършени 224 ареста във всички части на страната. В Нова Зеландия бяха задържани 35 души, по-специално за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи. На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 милиона новозеландски долара (2,6 милиона щатски долара) под формата на авоари. В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 милиона австралийски долара (34,9 милиона долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения.

mediapool.bg