Кламер БГ - Новини: Директорът на МААЕ е имал "конструктивни" разговори в Иран

Директорът на МААЕ е имал "конструктивни" разговори в Иран

Свят

|
Съб, 04 Март 2023г. 13:40ч.
Директорът на МААЕ е имал "конструктивни" разговори в Иран

Директорът на МААЕ е имал

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси заяви днес в Техеран, че ако градивните разговори с Иран са успешни, те може да доведат до важни споразумения по иранския ядрен въпрос, предаде Франс прес.

"При конструктивните дискусии, които водим в момента, съм убеден, че ще проправим път към важни споразумения", заяви Гроси на пресконференция с ръководителя на Иранската организация за атомна енергия (ИОАЕ) Мохамед Еслами във втория ден от посещението си в Техеран.

Вчера Гроси започна в Техеран срещи, чиято цел, според дипломати, е да накарат Иран да сътрудничи на разследване на МААЕ на открити в недекларирани обекти следи от уран, обогатен до равнище, близко до необходимо за направата на оръжия, посочва Ройтерс.

На пресконференцията с Еслами шефът на МААЕ каза, че разговорите протичат в "работна атмосфера, атмосфера на откровеност и сътрудничество" и че диалогът продължава.

Еслами заяви, че заедно с МААЕ е разработен план за изчистване на нерешените въпроси. "Надяваме се посещението на Гроси да доведе до професионално сътрудничество в бъдеще", отбеляза той, цитиран от ДПА.

Еслами обяви, че се планира международна ядрена конференция в Техеран. Той подчерта също, че Иран не обогатява уран с чистота над 60%.

mediapool.bg