Кламер БГ - Новини: Дипломатите Марин Райков и Ради Найденов все пак се връщат в София

Дипломатите Марин Райков и Ради Найденов все пак се връщат в София

България

|
Пон, 15 Окт 2018г. 15:54ч.
Дипломатите Марин Райков и Ради Найденов все пак се връщат в София

Бившият министър-председател Марин Райков и външният министър в служебното правителство, съставено от Румен Радев, Ради Найденов ще трябва да се приберат временно в София. И двамата са дипломати от кариерата и до момента бяха посланици на България съответно в Рим и Берлин.

Заради това, че са заемали постове в правителството, за двамата се предвиждаше да поемат директно нови посланически постове. Засега обаче правителството и президентът Радев са договорили единствено смяната им от досегашните места, но не и къде отиват, съобщи вестник "24 часа".

Именно ротацията на Райков и Найденов бе една от причините президентът Радев да бави съгласуването на 36 нови посланици.

На мястото на Марин Райков за Рим като посланик заминава зам.-министърът на външните работи Тодор Стоянов, става ясно от решение на правителството, взето в сряда. Райков, който се изпрати посланик в Италия, докато беше служебен външен министър и премиер през 2013 г., пък трябваше да отиде на нова мисия в Лондон, но засега подобно решение на правителството няма.

Миналата седмица правителството е одобрило и смяната на Ради Найденов, който бе външен министър в служебното правителство “Герджиков”, като посланик на България в Германия. На негово място в Берлин заминава постоянният секретар на Министерството на външните работи Елена Шекерлетова. За Найденов се говореше, че ще стане посланик на България в Швейцария, но и такова решение все още няма.

Меглена Плугчиева, която бе вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, пък освобождава мястото на посланик в Берн, но веднага ще поеме посланическото място в Черна гора. От Подгорица се прибира бившият депутат от БСП Младен Червеняков.

Правителството е одобрило и смяната на посланика в Чехия Лъчезар Петков. Там заминава Йордан Първанов. В Кипър на мястото на Христо Георгиев отива шефът на “Човешки ресурси” в МВнР Любомир Тодоров.

Миналия месец правителството предложи на президента да назначи 10 нови посланици, като почти всички от тях са дипломати от кариерата.

Най-любопитното назначение е на бившия депутат от СДС и ДСБ Димитър Абаджиев, който ще представя България в Саудитска Арабия.

Преговорите между президента Румен Радев и правителството продължават. Както винаги, процедурата по излъчване на новите посланици е съпътствана от слухове, интриги и спекулации.

mediapool.bg