Кламер БГ - Новини: Джонатан Алън: Борисов е уникален премиер, не е като професионалните политици

Джонатан Алън: Борисов е уникален премиер, не е като професионалните политици

България

|
Нед, 18 Ян 2015г. 16:33ч.
Джонатан Алън: Борисов е уникален премиер, не е като професионалните политици

" Бойко Борисов е мъж с трудна работа, уникален мъж, уникален премиер. Той не е като професионалните политици от другите държави", каза британският посланик у нас Джонатан Алън в последното си интервю преди отпътуването си от страната. Според него именно заради тези свои качества Борисов има близко приятелство с британския премиер Дейвид Камерън, който много го харесвал. "Те са заедно в Брюксел и от време на време не знаят защо са там", каза Алън пред бТВ в неделя.

Той напуска България, за да стане Директор по националната сигурност във Форин офис. В тази връзка Алън подчерта, че тероризмът не е ново явление, но въпросът е как реагираме на него. "За мен отговорът е, че трябва да останем заедно. (...) На националното и местно ниво също трябва да останем заедно, защото терористите искат да сме един срещу друг", коментира посланикът.

Според него най-важното в случая с "Шарли Ебдо" е, че е била спазена свободата на словото.

Алън, чийто син се роди в България, за пореден път каза, че вярва в потенциала на страната ни и бе категоричен, че за всеки британец нашите сънародници са интелигентни, инициативни и трудолюбиви хора.

Според дипломата, у нас сме твърде черногледи. Ако на Острова нещастен е този, който живее сам, "в България имате най-силните връзки между приятели и семейство, които познавам". "Трябва да бъдете щастливи", каза Алън.

Той обеща да се връща у нас - за да не забрави езика, шегувайки се, че във Форин офис не се говорело твърде много на български.

Джонатан Алън бе след посланиците у нас с най-ярки коментари за проблемите на страната, който не пестеше критики на управлението. Неотдавна той се присъедини към френския си колега в София Ксавие дьо Кабан, който повдигна темата за "гнилите ябълки" в съдебната система.

"Във всяка страна има, важното е дали има система, с която ВСС или някой друг казва: "Това е проблем, искам разследване, ще имаме решение". Не виждам да има последици за магистрати, които вземат лоши решения", коментира още дипломатът.

mediapool.bg