Кламер БГ - Новини: Откриха потънал кораб до новия рибарски порт в Черноморец

Откриха потънал кораб до новия рибарски порт в Черноморец

България

|
Пон, 19 Ян 2015г. 06:02ч.
Откриха потънал кораб до новия рибарски порт в Черноморец

Снимката е илюстративна.

Снимката е илюстративна.

9 млн. лева е стойността на проекта за рибарското пристанище в град Черноморец. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Петя Чапевова, зам.-кмет на община Созопол. Проектът се финансира по оперативна програма за развитие на сектор рибарство. Строителството на пристанището вече започна.

„Ще бъде удължена кейовата стена, ще бъдат изградени защитни съоръжения. Най-важното от всичко е, че рибарите ще имат една по-добра възможност за заставане. Другото важно нещо е, че ще се изгради рибна борса за първичен прием на рибата”, обясни Чапевова.

По нейните думи, проектът е много амбициозен. „Трудното за община Созопол е, че сме в края на програмния период и сроковете ни са изключително кратки, но независимо от всичко съвместно с много добра работа от страна на експертите от ИАРА и от ДФ „Земеделие”, които отговарят за финансовото обезпечаване на проекта, с добър изпълнител и надзор и с упорит възложител, мисля, че обектът ще успеем да го завършим и да стане едно красиво пристанище”, категоричен бе зам.-кметът.

До края на 2015 година пристанището в Черноморец трябва да бъде факт, каза още тя. Чапевова обясни, че се очаква акваторията на пристанището да се увеличи с обща площ от 24 декара. „Ще има рибна борса, чиято застроена площ е 288 кв.м., дължината на оградния вълнолом е 238 м. Рибарското пристанище ще включва още пирс за рибарски лодки, лодъчни пристани с хелинг, плаващи пристани и навигационни съоръжения”, разясни тя.

„Фирмата- изпълнител се справя добре, с бързи темпове започна работа. Подводните археологически проучвания също много бързо успяха да освободят района за строителство, така че археологията не възпрепятства изграждането на обекта. Беше открит потънал кораб, който не е на трасето на строителството. Хубавото е, че във връзка с обектите, които изграждаме в нашите райони в Созопол и Черноморец, които са райони с богат археологически потенциал, се успява да се влагат пари за археология и да се откриват находки, които да привличат туристи и археологията се съчетава и не пречи на строителството. Това сме успели да постигнем не само тук, но и във връзка с водния цикъл”, каза още зам.-кметът.

Maritime.bg – Рибарство / България