Кламер БГ - Новини: Джокович отпадна от Откритото първенство на Австралия

Джокович отпадна от Откритото първенство на Австралия

Спорт

|
Вт, 21 Ян 2014г. 15:00ч.
Джокович отпадна от Откритото първенство на Австралия

Световният номер 2 и фаворит за спечелването на титлата на Откритото първенство на Австралия Новак Джокович отпадна сензационно от турнира, след като загуби в петсетов трилър от швейцареца Станислас Вавринка.

Мачът продължи 3 часа и 59 минути, а Вавринка стигна до първия си полуфинал в Австралия в своята кариера след 2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7. Той ще спори за мястото на финала с чеха Томаш Бердих, който по-рано през деня отстрани световния номер 3 Давид Ферер.

Мачът започна с голямо превъзходство за Джокович. Той спечели без проблем първия сет със 6:2. Във втората и третата част обаче нещата изобщо не се развиха добре за четирикратния шампион. Вавринка не допусна нито веднъж да се стигне до точка за пробив в двата сета, а самият той спечели подаванията на съперника си веднъж във втория и на два пъти в третия сет, повеждайки с 2:1 сета.

Четвъртата част вървеше равностойно, след като и двамата тенисисти взимаха подаванията си. При 4:3 за Джокович обаче Вавринка поведе с 40:0 и вместо с лекота да спечели сервиса си, той загуби пет поредни точки и така сърбинът направи важния за него пробив.

Сервирайки за сета, Ноле на два пъти трябваше да отразява брейкпойнт за швейцареца, но благодарение на силния си начален удар и петте аса, които наниза в гейма, той успя да изравни - 2:2.

В петата решителна част Джокович направи пробив още в третия гейм, но вместо да го затвърди, той допусна изоставане с 15:40 при своя сервис, изпрати топката в мрежата и резултатът беше изравнен. В петия гейм Джокович отново имаше брейкпойнт, но след най-дългото разиграване в мача от 31 удара Вавринка спаси подаването си. Джокович можеше да пробие и в седмия гейм, но отново не успя да се възползва от шанса, защото ас на швейцареца спаси положението му.

До точки за пробив не се стигаше до 16-ия гейм, когато Джокович сервира за оставане в мача при резултат 8:7 за Вавринка и изостана с 30:40. След кратко разиграване сърбинът изпрати топката в аут и Вавринка продължи напред.

mediapool.bg