Кламер БГ - Новини: Байерн (Мюнхен) изпревари Ман Юнайтед по приходи

Байерн (Мюнхен) изпревари Ман Юнайтед по приходи

Спорт

|
Четв, 23 Ян 2014г. 19:44ч.
Байерн (Мюнхен) изпревари Ман Юнайтед по приходи

Приходите на двайсетте най-печеливши футболни клуба в света са достигнали 5.4 млрд. евро през последния сезон, отбелязвайки ръст от над 400 млн. евро или 8 на сто, според 17-тото издание на Доклада на Делойт "Футболната лига на парите“.

Реал (Мадрид) оглавява класацията за девета поредна година, побеждавайки осемгодишния рекорд на Манчестър Юнайтед с общи приходи от 518.9 млн. евро. Барселона запазва второто място с 482.6 млн. евро, а Байерн (Мюнхен) изпреварва Манчестър Юнайтед за третото място с приходи от 431.2 млн. евро, докато английският гранд изостава с постъпления от 423.8 млн. евро. За първи път в Лигата на парите, Манчестър Юнайтед се класира извън топ три.

"Сезонът, в който Байерн спечели требъл, допринесе за увеличаване на търговските приходи с 18%, достигайки 237.1 млн. евро. Спечелената Шампионска лига от баварците им осигури над 55 млн. евро от УЕФА, а разпродадените домакински мачове на "Алианц Арена“ донесе приходи от 3.4 млн. евро на мач. Ръст в бъдещите приходи е възможен от удължаването на срока на договорите с Луфтханза и Кока Кола и подновяване на договора със спонсора Дойче Телеком", коментира Остин Хулиан, старши мениджър в Спортната бизнес група на Делойт.

Една от големите истории на тазгодишната футболна лига на парите е появата на Пари сен Жермен (ПСЖ), който се изкачва в топ 5. Приходите на клуба са се увеличили почти четирикратно от 2010/11 до 398.8 милиона евро. Интересно е и изкачването на Манчестър Сити до шестото място. Търговският успех на клуб го поставя пред основните му съперници в английската висша лига – Челси (7-мо място) и Арсенал (8-мо място) за първи път в класацията.

Въпреки че е повишил приходите си със 9%, Ливърпул (12-ти) остана извън топ 10 за пръв път от 1999/2000г. Като най-високопоставеният клуб от футболната лига на парите, който не участва в Шампионската лига, много е вероятно Червените отново да попаднат в топ 10 догодина, благодарение на новите сделки за телевизионни права на Премиър Лийг.

Положителното въздействие на тези сделки ще позволи на други английски клубове като Евертън, Нюкасъл Юнайтед и Уест Хем Юнайтед да се съревновават за позиции в топ 20 на следващата година. Тотнъм Хотспър запази 14-тата си позиция, въпреки крайно разочароващия си сезон на терена.

"ПСЖ се изкачват най-бързо в тазгодишната лига на парите, заемайки най-високата позиция за френски клуб изобщо в историята. Те са единствения представител на страната в тазгодишния топ 20. Очакваме те да затвърдят присъствието си в топ 5 в идните години, чрез амбициозните си катарски собственици и силната спонсорска подкрепа", коментира Хулиан.

Според него успехът на френския клуб се дължи на привличането на Дейвид Бекъм през втората половина на сезон 2012/2013.

Появяването на турските Галатасарай и Фенербахче във футболната лига на парите, в следствие на успешни кампании в европейските турнири, прави това издание на лигата първото, в което два клуба от страни извън "голямата петица“ се появяват в топ 20.

mediapool.bg